Published On: Sub, srp 28th, 2018

FERGUSON: Riješeni svi nesporazumi s Dodikom

Odlazeći veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson izjavio je da je s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom riješio sve nesporazume, kao i da britansko Veleposlanstvo ne podržava nevladine organizacije ili grupe s ciljem smjene vlasti ili u smislu promjena institucionalnog sustava.

Ferguson je istakao da se sa predsjednikom Dodikom suglasio da je važan kontinuirani dijalog, te je naglasio i da su riješene sve nedoumice u vezi s 40 britanskih špijuna u BiH.

“Tijekom moje posjete Banjaluci u srijedu u potpunosti su otklonjene sve preostale sumnje o ulozi ovih snaga”, rekao je Ferguson za “Nezavisne novine”.

On je naveo da je riječ o vojnicima, a ne špijunima, koji u BiH dolaze na zahtjev Eufora, a ne na inicijativu britanske Vlade, te da će njihov posao biti da pomognu da se održi sigurno okruženje na dobrobit svih građana ove zemlje.

Ferguson je napomenuo da je Velika Britanija, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, predana pružanju podrške institucijama Republike Srpske kao i institucijama BiH.

“Bilo koje promjene institucionalnog poretka moraju se uraditi ustavnim ili pravnim mjerama. A u praksi to znači da se u vezi s tim moraju dogovoriti sva tri konstitutivna naroda”, objasnio je Ferguson.

On je dodao da je Velika Britanija samo u posljednje dvije godine uložila više od 12 milijuna KM za podršku radu institucija Republike Srpske, kao i da imaju izuzetno snažan poslovni odnos s velikim brojem ministarstava u njihovih timova.

Ferguson je istaknuo i veliki projekat u kojem “usko surađuju” s Ministarstvom unutarnjih poslova i Policijom Republike Srpske, a cilj je da se poboljšaju kapaciteti sigurnosnih i policijskih agencija u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminal.

“Vršimo obuku za rad policije zasnovan na obavještajnim podacima”, naveo je Ferguson, te dodao da aktivno rade i sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, Graničnom policijom, Federalnom i županijskim upravama policije./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare