Published On: Sub, stu 8th, 2014

Ferguson: Na novoj je vladi da sa EU napravi plan reformi

Inicijativa Velike Britanije i Njemačke osmišljena je da okonča dugi period političke i ekonomske stagnacije u BiH i da se zemlja još jednom pokrene na svom putu prema EU. Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka na sebe su uzeli ulogu pokretača, ali mi ovo uveliko smatramo europskom inicijativom i namjeravamo da ona postane nova osnova za jedan opći pristup, smatra veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Veleposlanik je za Dnevni avaz iznio neke detalje velike inicijative kojom Berlin i London namjeravaju deblokirati reformske procese u BiH.

– Ono što je drugačije u ovom pristupu jeste to da, u ranim stadijima procesa, želimo proširiti plan reformi kako bi se pojačao fokus na socioekonomska pitanja, na pravdu i na korake koji su ostvarivi i koji će poboljšati funkcionalnost i efikasnost vlade. Građani u ovoj zemlji žele stabilnu ekonomiju, više radnih mjesta i manje korupcije, i naša preporuka je da EU radi po ovom širem planu. Prilično je ohrabrujuće da su rani pregovori o formiranju vlade uključili mnoge od ovih tema. Želimo ubrzati ove razgovore, tako da nova vlada može početi provoditi konkretne reforme, kazao je Ferguson.

Dodao je su oprezni u pogledu nametanja novih preduvjeta i rokova, jer su u prošlosti vidjeli kako se oni mogu koristiti za opstruiranje pravog momenta.

– Na novoj je vladi da zajedno sa EU napravi mapu puta za inicijalni plan reformi. Postoje snažni poticaji za brzo djelovanje, uključujući i one u smislu osiguravanja financijske podrške od EU i međunarodnih financijskih institucija kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. Naše je mišljenje da nema više vremena za gubljenje i što se prije ove reforme provedu, to bolje, objasnio je Ferguson.

Naglasio je kako žele da se vlada formira što prije. Ali, važno je, kako je rekao, da se vlada ne usmjeri samo na to tko će dobiti koju poziciju nego na praktične stvari koje namjerava uraditi.

– Izgleda da postoje rani znaci konsenzusa između stranaka – u pogledu radnih mjesta, pravde i rješavanja zastoja u vezi s mehanizmom koordinacije EU/BiH. Nadamo se da oni mogu biti osnova dogovora o tome kakva će se nova vlada formirati, kazao je veleposlanik Edward Ferguson.

Dnevnik.ba