Published On: Sri, srp 14th, 2021

Fenomen iz BiH: Već 50 godina umjesto vode pije – pivo

Nema sumnje da veliki broj ljubitelja piva živi u Bosni i Hercegovini. Jedna zanimljiva priča o ljubitelju piva koji je navršio 89. godinu života dolazi iz Bosne i Hercegovine. Radi se o djedu Miloradu Zdjelaru iz mjesta Tomašice kod Prijedora koji već 50 godina umjesto vode pije – pivo.

Iako već u 89. godini života, Milorad je i dalje vedrog duha, još uvijek voli izaći, prošetati ispred kuće i ugrijati se na srpanjskom suncu, a rođen je 12. srpnja daleke 1932. godine. U životu je prošao kroz nekoliko ratova, teška i dobra vremena, Njemačku, ali se na kraju ipak vratio na svoje ognjište. Svoju životnu priču podijelio je s banjalučkom ATV televizijom. Njima je i otkrio recept za dugovječnost i dobro raspoloženje.

Sve je počelo još od ranog djetinjstva, kada mu je otac ponudio da popije pivo. Probao je, ali kako kaže, bilo mu je gorko pa nije počeo piti baš od ranog djetinjstva. Sve se promijenilo u Njemačkoj. Naime, 1969. godine Milorad odlazi na rad u Njemačku. U, kako je zovu “zemlji sreće”, prvo na što su radne kolege Miloradu skrenule pažnju je, da voda nije za piće te su mu tada predložili da umjesto nje, pije pivo. Od tada, umjesto vode pije pivo, a vodu pije isključivo u rijetkim slučajevima.

Iz Njemačke se vratio 1991. godine, a za njega ne postoji riječ “lijek”, te od svih mogućih “terapija”, troši dvije do tri rakije uz jutarnju kavu, dok poslije ručka nastavlja s pivom.

Milorad je prije par dana napunio 89. godina, a kako sam ističe njegovo bogatstvo se broji na pet unuka, osam praunučadi, a u studenom treba postati pradjed deveti put i po prvi put šukundjed.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>