Published On: Ned, lip 26th, 2016

FEDERICA MOGHHERINI: Opstanak EU je doveden u pitanje iako ju svijet treba kao nikad prije

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije (EU) Federica Mogherini izjavila je kako je postojanje Unije dovedeno u pitanje iako ona svijetu treba kao nikada prije.

Mogherini je ovoga vikenda poslala državama članicama Unije unaprijed pripremljeni primjerak Globalne strategije EU u vanjskoj politici i sigurnosti.

“Svrha, čak i postojanje naše Unije dovedeni su u pitanje. Ipak, našim građanima i svijetu potrebna je jaka EU kao nikad prije. U izazovnim vremenima, jaka Unija je ta koja razmišlja strateški, dijeli viziju i djeluje zajedno. To je još točnije nakon britanskog referenduma”, navela je Mogherini.

Ona će strategiju formalno predstaviti tijekom predstojećeg sastanka u Bruxellesu. Navodi se da je strategija rezultat otvorenog i transparentnog procesa i da su tijekom posljednjih godinu dana održane podrobne konsultacije u državama članicama EU, europskim institucijama, uključujući Europsku komisiju (EK) i Europski parlament (EP), uvropsko civilno društvo u širem smislu.

Strategija koja je elaborirana pod vodstvom visoke predstavnice odražava kolektivna gledišta izražena u procesu i nudi stratešku viziju globalne uloge EU. Navedeno je da u ovim vremenima punim izazova, kako za Europu tako i na globalnoj razini, strategija naglašava zajedničku osnovu i predstavlja zajednički put ka napretku.

Ona je dodala da će članice EU “zaista morati promisliti o načinu na koji Unija funkcionira”, ali da one “savršeno znaju za što će raditi”./Fena