FEDERICA MOGHERINI I JOHANNES HAHN: Referedum bi doveo u pitanje koheziju, suverenitet i integritet BiH

Održavanjem referenduma također se riskira podrivanje snažnijeg procesa europskih integracija, što su svi politički lideri, također, isticali kao svoje opredjeljenje.

Održavanje referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu dovelo bi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, na koje su se u veljači 2015. godine obvezali čelnici svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodi se u izjavi glasnogovornika visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i europskog povjerenika Johannesa Hahna povodom inicijative usvojene u Narodnoj skupštini RS-a za moguće održavanje referenduma o pravosuđu na razini BiH.  

Održavanjem referenduma također se riskira podrivanje snažnijeg procesa europskih integracija, što su svi politički lideri, također, isticali kao svoje opredjeljenje.

– Inicijativa za održavanje referenduma odvlači pažnju od stvarnih socioekonomskih problema s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Fokus bi sada trebao biti na finaliziranju i provedbi reformi koje imaju za cilj stabilizaciju ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv korupcije, navodi se u izjavi.

Kako se dodaje, prijedlog za održavanje referenduma izaziva nepotrebno sukobljavanje. Nedostaci domaćeg pravosuđa, posebno sustavne prirode, rješavani su i trebaju se nastaviti rješavati, a neki su i riješeni, u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Europska unija je spremna blisko surađivati sa svim nadležnim vlastima u BiH kako bi se dalje unaprijedio rad pravnog sustava, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Dnevnik.ba

more recommended stories