Published On: Pon, kol 20th, 2012

Federalni ZASKOK ‘lovi’ korupcionaše i kriminalce

Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, Federacija BiH bi već u listopadu mogla dobiti zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala kojim je predviđeno i osnivanje Posebnog odjela Tužiteljstva.

Zoran Mikulić, federalni ministar pravosuđa, zajedno sa svojim timom eksperata, završio je kompletan posao na izradi nacrta i sada je na Vladi usvojiti ga i u formi konačnog prijedloga uputiti Parlamentu na verifikaciju.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala koncipiran je kao lex specijalis u odnosu na zakone o federalnom tužiteljstvu i sudovima u FBiH. Njegovim donošenjem doprinosi se harmoniziranju četiri odvojena pravna sustava u BiH na čemu inzistira Europska unija i posebno Venecijanska komisija, kaže ministar Mikulić za Dnevni list i objašnjava:

– Zakon o sudovima FBiH propisao je da Vrhovni sud Federacije može imati i izvorne nadležnosti ako su utvrđene federalnim zakonima. Tako je bilo od 1994. do 2005. godine do kada je Vrhovni sud imao prvostupanjsku nadležnost kada je ona, po meni, neustavno ukinuta jer je nedvojbeno Federacija ta koja je po Ustavu nadležna za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Nadalje, radi se o posebnom odjelu koji neće imati veze s ostatkom Vrhovnog suda jer će suci tu samo raditi i suditi, čak je vrlo izvjesno da neće biti ni smješteni u istom objektu. Na koncu, to je i regionalna praksa. Glavni federalni tužitelj samo pokreće proceduru ili predlaže, možemo to čak i ublažiti pa reći da, na primjer, daje inicijativu bez navođenja i predlaganja imena prilikom imenovanja posebnog tužitelja. Glavnu riječ ima Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH.

Ovo se može protumačiti i kao odgovor na primjedbe kojih već ima da se donošenjem zakona i uvođenjem Posebnog odjela oduzimaju nadležnosti i ingerencije Tužiteljstva FBiH i Vrhovnog suda FBiH.

Autori novog zakona pozivaju te i takve kritičare da dobro iščitaju cijeli dokument i tako se sami najbolje uvjere da se radi o zakonskim rješenjima čiji će rezultat biti udar u ‘srce’ korupcije i organiziranog kriminala.

Predviđeno je da Posebni odjel bude organizacijska jedinica Tužiteljstva FBiH sa svojim područnim organizacijama i službenicima Sudske policije. Na njegovom čelu će biti posebni tužitelj i on će u svom radu biti samostalan i neovisan, a odgovoran je isključivo glavnom federalnom tužitelju.

– Ukoliko je potrebno za učinkovito obnašanje poslova iz propisane nadležnosti, Posebni odjel Tužiteljstva FBiH može u službenoj komunikaciji koristiti i strane jezike. U tom slučaju njegov službeni naziv na engleskom jeziku bit će “Federal Organized Crime and Corruption Attorney” – predložili su autori ovog zakonskog dokumenta.

Glavni posao Posebnog odjela bit će “vođenje istraga i kaznenog progona aktera korupcije, organiziranog kriminala i međužupanijskog kriminala”. Sva tijela uprave, upravne organizacije i sve pravne osobe obvezuju se sva svoja saznanja o korupciji i organiziranom kriminalu dostaviti Posebnom odjelu.

– Ako postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo, Posebni odjel Tužiteljstva i policija će poduzeti sve što je potrebno da se prodre u središte skupine za organizirani kriminal, da se razotkriju njezini članovi i organizatori i da se prikupe svi dokazi…

Posebni odjel je dužan osobito voditi računa o žurnim istragama i dokaznim radnjama te mjerama osiguranja oduzimanja imovinske koristi, a o njihovom poduzimanju savjetuje se s Financijskom policijom, Poreznom upravom i drugim nadležnim tijelima i institucijama – navodi se u nacrtu zakona čija je skraćenica ZASKOK.

Zanimljivo je da se Posebnom odjelu daje ovlaštenje da od građana prikuplja podatke i dokaze potrebne za oduzimanje imovinske koristi pribavljene korupcijom i organiziranim kriminalom.

Mandat posebnog tužitelja i zamjenika traje šest godina, a mandat tužitelja u Posebnom odjelu nema ograničenja.

Svi oni moraju dati svojeručno potpisanu izjavu o imovini koju posjeduju i izjavu kojom pristaju na sigurnosnu provjeru. Posebni tužitelj može biti razriješen ako ne pokaže stručnost ili ako Posebni odjel ne ostvaruje dobre rezultate.

Također je ZASKOK-om predviđeno i osnivanje Posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH za korupciju i organizirani kriminal, a sačinjavaju ga suci koji imaju iskustvo u radu na složenijim predmetima. Prilikom izricanja presuda primjenjuju se odredbe Zakona o sudovima FBiH, a na čelu je predsjednik Posebnog suda.

– Jasno je da postoji potreba problemu korupcije i organiziranog kriminala prići odlučnije, organiziranije i spremnije nego do sada. To se može jedino jačanjem tužiteljskih i sudskih kapaciteta. Novim zakonom osigurava se veća pravna sigurnost građana i vraćanje njihovog povjerenja u državu i njezine institucije – kaže ministar Mikulić.

Prema onome što se predlaže novim zakonom, pod skupinom za organizirani kriminal smatra se “organizirana skupina od najmanje tri osobe koje su povezane zbog trajnog, ponovljenog ili povremenog činjenja kaznenih djela pri čemu svaka od tih osoba sudjeluje u činjenju kaznenog djela”.

Međužupanijski kriminal se odnosi na kaznena djela kod kojih počinitelj i oštećeni žive u različitim županijama, kaznena djela su započeta na području jednog, a završena na teritoriju druge županije ili su se kaznena djela i njihove posljedice dogodile na području dvije ili više županija – stoji u nacrtu novog zakona.

Da bi neka osoba bila suradnik pravosuđa u istrazi o korupciji i organiziranom kriminalu, mora od glavnog federalnog tužitelja dobiti imunitet od kaznenog progona, a svojim svjedočenjem doprinijeti razjašnjavanju kaznenih djela. Suradnik pravosuđa može biti i osoba pravosnažno osuđena ako svjedočenjem može rasvijetliti određene slučajeve.

Posebni tužitelj može predložiti uvjetno puštanje iz zatvora ranije osuđenog suradnika pravosuđa, a daje mu se i ovlaštenje da pokrene inicijativu za pomilovanje takvih osoba.

Pravo na status suradnika pravosuđa nemaju osobe osuđene za ubojstva, za počinjena teroristička djela, zatim otmičari zrakoplova ili brodova, silovatelji, pedofili i osobe koje ugrožavaju one koji su pod međunarodno-pravnom zaštitom.

Predviđeno je da posebni tužitelj i njegov zamjenik imaju pravo na mjesečnu plaću u visini one koju imaju glavni federalni tužitelj i njegov zamjenik. Suci Posebnog suda imaju pravo na plaće u visini mjesečne zarade suca Vrhovnog suda FBiH. Tužitelji i suci posebnih odjela imaju pravo i na specijalne dodatke na plaću zbog otežanih uvjeta rada i specifičnosti poslova, a visinu određuje Vlada FBiH na prijedlog ministra pravosuđa. Suci Posebnog odjela Vrhovnog suda, zatim posebni tužitelj, njegov zamjenik i tužitelji imaju pravo na beneficirani radni staž – 12 mjeseci provedenih na radu računat će se kao 16 mjeseci radnog staža.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare