Published On: Sri, srp. 26th, 2017

FEDERALNI PARLAMENT: Zastupnici nisu izglasovali nepovjerenje Vladi FBiH, Novalić pobrojao ostvareno

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas na zasjedanju nisu usvojili Prijedlog skupine zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Po okončanju rasprave federalni premijer Fadil Novalić zastupnicima je prezentirao dosadašnje rezultate Reformske agende i najavio prioritetne aktivnosti.

Konstatirao je da je postotak izvršenja svih mjera i aktivnosti 64 posto to jest „22 aktivnosti su realizirane, a 17 se kontinuirano provodi“.

Iz oblasti javnih financija uveden je Moratorij na zapošljavanje i na povećanje plaća u javnom sektoru na razini FBiH.

– Proračunom je predviđeno 7.210, a stanje na dan 30. lipnja je 6.706 zaposlenih. Također, imamo Registar parafiskalnih nameta,  Zakon o porezu na dobit,  Zakon o unutarnjem platnom prometu, te Novi zakon o bankama u skladu sa direktivama Basel I, II i III – kaže Novalić.

Među realiziranim ključnim mjerama u prethodnom raazdoblju su izmjene i dopune zakona o doprinosima (preferencijalni tretman), jačanje nadzora nad bankama, oživljavanje i unapređenje namjenske industrije, set zakona i uredbi iz financijske sfere kojim se suzbija siva ekonomija, kao i rješavanje statusa poduzeća sa poteškoćama (Dita, Aida, Revom, TTU, Livnica Tuzla, UNIS Tools, Željezara Zenica, BH Airlines, Hidrogradnja, Borac Travnik, Konjuh, Agrokomerc).

– Iz oblasti tržišta rada usvojeni su Zakon o radu, Uredba i financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, donijeti su novi opći i granski kolektivni ugovori, te subvencije za poljoprivrednike uvjetovane registriranjem poljoprivrednih gazdinstava uz plaćanje preferencijalne stope doprinosa – istaknuo je Novalić.

U socijalnom pogledu naglašava da je omogućena financijska stabilizacija Zavoda MIO odnosno redovna isplata mirovina, Sporazum sa boračkom populacijom i subvencioniranje plaćanja električne energije za socijalno ugrožene kategorije.

U radu Vlade Federacije BiH, kazao je Novalić, bit će prioritetne reformskih mjere usmjerene na porast broja zaposlenih, što namjerava osigurati usvajanjem zakona o doprinosima, porezu na dohodak i osnovama zdravstvenog osiguranja.

Osim toga bit će ključne investicijske mjere usmjerene na ubrzan rast ekonomije, a koje podrazumijevaju dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima, Autoput 5-C i magistralne ceste  (putarine kroz izmjenu Zakona o trošarinama), te brze i regionalne ceste (Ruski dug, profiti državnih tvrtki, zadržavanje transfera od putarina).

– U Federaciji BiH imamo 33.527 novozaposlenih i 36.375 manje nezaposlenih. Rast BDP je 1.608.000.000 KM. Došlo je do porasta prihoda od izravnih poreza i doprinosa u FBiH – 334.349.677 KM, a porast neizravnih poreza usmjerenih ka Federaciji BiH je 275.768.630 KM – rekao je Novalić.

Naveo je i da je zabilježen porast izvoza za 383.000.000 KM. Ukupna dobit tvrtki je, kako kaže, skočila sa 739.956.776 KM 2014. godine na 1.584.160.095 KM u 2016. godini, a broj registriranih gospodarski subjekata je porastao za 3.608.

– Došlo je do porasta zaposlenosti u Tešnju, Mostaru, Gračanici, Ilidži,  Novom Gradu (Sarajevo), Travniku, Zenici, Visokom, Gradačcu i Živinicama. Pozitivno je i što je u obrtima porastao  broj zaposlenih za 9.176 – zaključio je Novalić prezentirajući rezulatate provedbe Reformske agende.

Nakon toga predsjedavajući Edin Mušić okončao je dvodnevno zajedanje te poručio da će ovaj dom u rujnu održati najmanje dvije sjednice.

Drugog dana zasjedanja usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, dok nisu podržani Prijedog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH, izmjene Zakon o suzbijanju organiziranog kriminala u FBiH, izmjene i dopune Zakona o Javnom servisu RTV FBiH.

Sa dnevnog reda, na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, skinut je Prijedog Odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između EBRD-a i BiH za realizaciju projekta Vodovod Visoko./Fena/HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer