Published On: Pet, tra 20th, 2012

FEDERALNI MUP NIJE SDP-ov? Češljaju Lijanovo najkorumpiranije….

stipe-lijanovic-na-kaucu-sam-cekao-svoga-sina-504x335-20070520-20101019003941-8998Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), kako neslužbeno saznaje “Dnevni avaz”, su od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH izuzeli dokumentaciju od oko 3.000 predmeta koji se odnose na sumnjive poticaje za poljoprivredu u iznosu od 78 milijuna maraka! 
Službeni izvori, iz ureda direktora FUP-a Dragana Lukača, jučer  nisu mogli potvrditi ni demantirati ovu informaciju, dok resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović nije odgovarao na pozive i poruke novinara “Avaza”.

Prema saznanjima sarajevskog lista, pripadnici FUP-a posebno istražuju navode o jednokratnim iznosima od 800 KM koji su podijeljeni i osobama koje se ne bave poljoprivredom. Mediji su nedavno objavili popis od 6.931 korisnika u Srednjobosanskoj županiji. Od toga je oko 850 njih dobilo jednokratnu pomoć. Izražena je sumnja da su poticaje mahom dobili članovi ili simpatizeri Narodne stranke radom za boljitak, čiji je Lijanović potpredsjednik.

Jelač: Nekontrolirano i protuzakonito

Sead Jeleč, tajnik Udruženja poljoprivrednika BiH, izjavio je za “Avaz” da je ministru Lijanoviću omogućeno da donosi programe za poljoprivredu po vlastitom nahođenju.

– Radi se o nekontroliranoj i protuzakonitoj podjeli poticaja. Osim sumnjive raspodjele jednokratne pomoći, apsurd je i da ovo ministarstvo plaća milijune trgovačkim centrima koji se odluče da domaće proizvode stave na svoje police. Ovo ministarstvo na široka vrata uvodi korupciju – kazao je Jeleč.

On je, također, istakao da je presedan da jedino u FBiH Parlament nema kontrolu nad novčanim poticajima.

Omer Hećimović, zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH i član Odbora za poljoprivredu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kazao je “Avazu” da ovaj odbor uopće nije imao utjecaja na raspodjelu poticaja, koju je, kako je rekao, isključivo utvrdilo Lijanovićevo ministarstvo.

– Naš klub je uložio amandman na izmjene Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju da se, konačno, Parlamentu omogući kontrola utroška poticaja, jer se radi o velikim sredstvima. Međutim, taj amandman je završio u ladici predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH Denisa Zvizdića. Očigledno vladajućoj koaliciji ne odgovara da se kontrola poticaja vrši u Parlamentu – kazao je Hećimović, koji je prošle godine u Zastupničkom domu PFBiH javno tražio ostavku Lijanovića, s obrazloženjem da ništa nije uradio za poljoprivredne izvoznike.

Nikšić: Bit će revizije programa

Federalni parapremijer Nermin Nikšić potvrdio je jučer novinarima da će tražiti reviziju programa poljoprivrednih poticaja.

– Tražio sam službeno da mi se dostave podaci o poticajima i o tome će se na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH voditi rasprava – kazao je Nikšić.