Published On: Fri, Dec 20th, 2013

Federalna televizija priznala Kosovo

Iako Bosna i Hercegovina nije, a kako stvari za sada stoje niti će, priznala Kosovo, Federalnoj televiziji u vremenskoj prognozi ”omakla” se granica koja odvaja Kosovo od Srbije.

Ovako je Kosovo zbog prikazanih granica i ranije završavalo u vijestima zemalja u kojima politika ima oprečna mišljenja o neovisnosti Kosova, a nedavno je priznanje ove pokrajine ”izvršio” i Facebook što je izazvalo različite komentare.

Za one koji cjepidlače, a nije da ih nema, ovo bi mogla biti svojevrsna provokacija, posebno za drugi entitet u BiH, Republiku Srpsku, koja je i glavni kočničar priznanja neovisnosti Kosova.

Tako je i novi veleposlanik BiH u Beogradu Ranko Škrbić najavio početkom prosinca kako će BiH u potpunosti ispoštovati ono što Srbija u vezi s pitanjem Kosova smatra prihvatljivim.

“Specijalne veze koje Srbija ima s Banja Lukom ni na koji način ne remete odnose Beograda i Sarajeva i interese BiH. Naprotiv, mogu samo da im doprinesu”, rekao je Škrbić u intervjuu za beogradske Novosti.

Na pitanje kako će se odnositi prema pitanjima u vezi s kojima Banja Luka i Sarajevo imaju godinama sukobljene stavove, poput priznanja neovisnosti Kosova, Škrbić kaže da se promjena zajedničkog stava o Kosovu u ovom trenutku ne razmatra niti je moguća.

“Predsjedništvo BiH je veoma jasno reklo da će BiH u potpunosti pratiti i ispoštovati ono što Srbija u vezi s tim pitanjem smatra prihvatljivim”, podsjeća Škrbić.

Što se pak Kosova tiče, ono najvjerojatnije uvodi vize za građane BiH, jer BiH ne priznaje putne isprave građana Kosova.

Prištinska televizija KTV je imala uvid u odluku koju je Vlada Kosova donijela na jednoj od prethodnih sjednica, u kojoj se u članu 6. točki 1. navodi da građani BiH prilikom ulaska na Kosovo treba imati ulazne vize.

Izvori KTV u Ministarstvu vanjskih poslova Kosova su rekli kako su građani BiH dužni ulazne vize za Kosovo dobiti u Veleposlanstvu Kosova u Albaniji.

BiH i Srbija su jedine države bivše SFRJ koje nisu priznale Kosovo.

dnevno.ba