FEDERALNA MINISTRICA Miličević:”Vi ste nužno zlo u Federaciji BiH”, poruka je to koju su odaslali ministri SDA i DF-a

“Vi ste nužno zlo u Federaciji BiH”, poruka je to koju su ministri SDA i DF, većinski bošnjačkog dijela Vlade Federacije BiH poslali hrvatskim dužnosnicima u Federaciji BiH održavanjem još jedne sjednice Vlade ovog entiteta bez ministara HDZ BiH. Mišljenje je to Jelke Miličević, ministrice financija i dopredsjednice Vlade FBiH nakon još jednog zasjedanja Vlade bez hrvatskih ministara.

Ovog puta, kazala nam je ministrica Miličević, odluka o nedolasku na sjednicu donesena je 15-ak minuta prije njezina početka. Potvrđuje to i podatak da je u salu u kojoj se održavaju sjednice Vlade FBiH došlo pet od ukupno šest ministara HDZ BiH. U sali su pred početak sjednice bili ministri Denis Lasić, Josip Martić, Vjekoslav Mandić, Zora Dujmović i Mato Jozić. Jelka Milićević je za to vrijeme bila na konzultacijama s Fadilom Novalićem, predsjednikom Vlade. Salu za sjednice koja je počela s više od sat vremena zakašnjenja posljednji napušta Mato Jozić, federalni ministar pravde.

Ubrzo nakon što je i posljednji hrvatski ministar izašao iz sale, dolazi predsjednik Novalić koji konstatira da je na sjednici 11 od ukupno 16 ministara te da postoji kvorum za njezino održavanje. Bez ikakvog obrazloženja o tomu zašto na sjednici nema i ministara HDZ BiH, predsjednik Vlade obavještava nazočne ministre iz SDA i DF kako su s dnevnog reda povučene sve točke ministara HDZ BiH, a među točkama skinutim s dnevnog reda je i jedna Reufa Bajrovića, federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva. Riječ je o Informaciji o stanju u mostarskom “Aluminiju”. Upravo je ova informacija bila povod nedolasku na sjednicu hrvatskih ministara.

“Vidjeli smo da je na dnevni red stavljena tek štura informacija o stanju u Aluminiju, informacija koja ne otvara pitanje rješavanja problema u ovom poduzeću kao ni problema zaposlenih. Razlog je to zbog kojem smo odlučili ne ići na sjednicu, ovog puta u posljednji trenutak. Nismo željeli opet biti izigrani i to po istom scenariju kao i prošli put. Moj je dojam kako je riječ o strogo planiranoj i koordiniranoj akciji kojom se hrvatskim dužnosnicima u Federaciji BiH želi poručiti kako su suvišni, da su nužno zlo”, zaključuje federalna ministrica i dopredsjednica Vlade FBiH Jelka Miličević.

Na samoj sjednici Novalić niti jednom riječju nije komentirao nedolazak hrvatskim ministara na već drugu sjednicu Vlade, ali je to učinio nakon sjednice, pred novinarima.

“Treba zažmiriti na oba oka pa reći da ova vlada funkcionira dobro. Ovo je druga sjednica kako nema ministara iz HDZ-a, a koji su predstavnici jednog od konstitutivnih naroda”, rekao je Novalić.

Bez ministara iz reda jednog od konstitutivnih naroda, dakle hrvatskih, Vlada FBiH na čelu s Novalićem raspravljala je o 17 od predloženih 59 točaka dnevnog reda. Dnevni red koji je ostao nakon povlačenja točaka hrvatskih ministara dopunjen je s još sedam točaka.

Artinfo.ba