Published On: Pet, lis 20th, 2017

Federacija zbog Agrokora uvodi izvanredni nadzor i upravitelje u poduzeća

Federalna Vlada donijela je na jučerašnjem sastanku uredbu o postupku izvanrednog nadzora u gospodarskim društvima od sustavne vrijednosti za FBiH. Posebne uredbe uvode se zbog situacije s Agrokorom i refleksija na BiH. Gospodarska društva od sustavnog značaja za FBiH su ona koja, samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, značajno utječu na gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost u FBiH, a koja kumulativno ispunjavaju uvjete da zapošljavaju više od 1000 radnika i ostvaruju godišnje prihode veće od 500 milijuna KM.

Ova uredba ne primjenjuje se na financijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim fondovima, društva za upravljanje mirovinskim fondovima, društva za osiguranje i reosiguranje, leasing društva i mikrokreditne organizacije, koje reguliraju posebni zakoni – priopćeno je jučer iz Vlade FBiH, piše Večernji list BiH.

Istaknuli su kako je većinski vlasnik pravna ili fizička osoba koja, samostalno ili zajedno s povezanim društvima, posjeduje više od 50 posto udjela u osnovnom kapitalu ili većinu glasačkih prava u društvu od sustavnog značaja.

Vlada FBiH odlukom o pokretanju postupka izvanrednog nadzora definira konkretne mjere za svako gospodarsko društvo od sustavnog značaja. Te mjere mogu, između ostalog, uključivati pojačan nadzor Porezne uprave FBiH nad primjenom Zakona o financijskom poslovanju i nad uvjetima vezanim uz transakcije između povezanih osoba, od Porezne uprave FBiH, pojačan nadzor nad poštivanjem Zakona o radu, formiranje odbora povjeritelja s jasno definiranim ovlastima – navode iz Vlade FBiH.

Istaknuli su kako će mjere izvanrednog nadzora biti primjenjivane na gospodarsko društvo i sva njegova ovisna i povezana društava, koja samostalno, ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, imaju sustavni značaj za FBiH, a koja su nelikvidna ili se nad njima provode postupci koji sadržajno odgovaraju takvim postupcima u cilju stabilizacije poslovanja.

Vlada FBiH, na prijedlog resornog federalnog ministarstva, imenuje i razrješava povjerenika za provođenje mjera izvanrednog nadzora. Ova uredba je privremenog karaktera i bit će primjenjivana šest mjeseci. Neposredan povod za donošenje uredbe je intenzivan nadzor aktivnosti u vezi s poslovanjem grupacije Agrokor u BiH, koji praktično traje od početka drugog tromjesečja 2017. Članovi Skupštine dobavljača koji posluju s kompanijama Konzum i Velpro su na sastanku s predstavnicima Vlade FBiH istaknuli kako je nužno da u sve buduće aktivnosti aktivno budu uključeni predstavnici vlasti na svim razinama, odnosno nadležne institucije te pružiti konkretnu pomoć u rješavanju krize grupacijom Agrokor –priopćeno je.

S obzirom na to da se 80 posto aktivnosti grupacije Agrokor u BiH odvija u FBiH te da su nastupile dodatne okolnosti dospijeća kredita, kao i organiziranja dobavljača, iz Vlade FBiH ističu kako je bilo potrebno poduzeti odgovarajuće mjere zaštite kako dobavljača tako i zaposlenih, u skladu s nadležnošću Vlade FBiH. – Trenutačno je ugroženo izravno 1300 dobavljača kojima Konzum duguje oko 130 milijuna KM, od čega je 60 milijuna KM dospjelih obaveza, dok je broj neizravno ugroženih dobavljača mnogo veći (samo u mljekarskoj industriji više od 2000) – navodi se u priopćenju iz Vlade FBiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x