Published On: Čet, velj 28th, 2013

Federacija se odnosi ignorantski prema županijama

Nakon današnjeg sastanka ekspertne skupine za promjene Ustava Federacije BiH i predstavnika triju županija, član ekspertne skupine Kasim Trnka izjavio je novinarima u Mostaru da su dobili informacije kako se Federacija odnosi ignorantski prema županijama, kao i to da županije ograničavaju općine.
Trnka je mišljenja kako bi taj odnos u ustavnim promjenama trebalo bolje urediti. Naime, ekspertna skupina se sastala s predstavnicima Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.
Danas nisu razgovarali o tome treba li Mostar biti glavni grad Federacije ili ne, a Trnka navodi kako o tom pitanju još nisu zauzeli stav. Razgovaralo se o posebnom statusu županija iz razloga što su jedno vrijeme Hercegovačko-neretvanska i Srednjebosanska županije bile pod posebnim režimom. Trnka navodi kako su htjeli na današnjem sastanku čuti kakvo je to iskustvo bilo.
Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Ramiz Jelovac kazao je novinarima kako poseban status županije nije bio funkcionalan u onom smislu da se preslikava nešto iz jedne županije u drugu, te da se ignorantski odnos Federacije prema županijama odnosi na dio podijeljenih nadležnosti.
“Nije prethodno napravljena podjela između nadležnosti Federacije i županija, kako kaže u Ustavu, na trajnoj osnovi. Je li to volja ili nevoljko prenošenje nadležnosti županija na razinu Federacije, otprilike se radi o tome da prethodno nije utvrđen financijski dio za pokrivanje jedne ili druge oblasti”, kazao je Jelovac.
Vezano za ekonomsku održivost županija Jelovac ističe kako je njegov osobni stav taj da će se županije same ukinuti.
Vezano za budući preustroj Trnka navodi kako su u ekspertnoj grupi zauzeli stajalište da se mora voditi računa o razvoju demokratskih odnosa, osiguravanju principa nacionalne ravnopravnost, da duh i smisao presude Sejdić-Finci mora doći do izražaja u konstruiranju odnosa u Federaciji, kao i o principima pravednosti i solidarnosti.
Ponovio je izjave američkog veleposlanika u BiH Patricka S. Moona, koji je formirao spomenutu skupinu, kako nema “američkog plana” za preustroj Federacije BiH, te da je jedina smjernica koju su dobili od njega ta da se ne ide u daljnju podjelu Federacije BiH i da treći entitet nije opcija za reformu Federacije BiH.
Poslijepodne se nastavlja sastanak ekspertne skupine s nevladinim organizacijama.
(Dnevnik.ba | Fena)