Published On: Fri, Jul 31st, 2020

FEDERACIJA ODAHNULA Novalić nakon oporavka: Korona je teška bolest

Govoreći o svojim iskustvima s obzirom na to da je prebolio koronu, kazao je da je bolest “jako teška” i da ne znate kako će organizam reagirati.

”Koronavirus je opaka i nepredvidiva bolest, to je jedan jako opak put”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić za BHRT.

Govoreći o svojim iskustvima s obzirom na to da je prebolio koronu, kazao je da je bolest “jako teška” i da ne znate kako će organizam reagirati.

Govoreći o sprječavanju širenja zaraze, kazao je kako ekonomske restrikcije više nisu moguće.

“Mi smo u fazi liberaliziranog načina borbe protiv koronavirusa, jedan je ekonomski koji je vezan za restrikcije, mi smo sad u ovom drugom, jer je ekonomija stradala, uzdamo se u disciplinu građana i da budu odgovorniji”, kazao je federalni premijer.

Kada je u pitanju oporavak ekonomije u Federaciji, Novalić je kazao da ćemo se držati mjera kojih se drži i cijeli svijet.

“Napravili smo dva seta mjera, jedan, korona zakon, je pri kraju provedbe. Jučer smo ubrizgali 230 milijuna u kantone, u nekom narednom periodu ćemo raditi stvari koje radi cijeli svijet – cijeli svijet podupire potrošnju i javne investicije… Kod nas je potrošnja stranih proizvoda pa ćemo se mi bazirati na ove javne investicije”, ocijenio je Novalić.

Po njegovim riječima, ekonomija se već sada oporavlja, a govoreći o svojim iskustvima dok je prebolijevao koronu, kazao je kako je to “jedan opak put teška i nepredvidiva bolest”.

Preporučio je građanima da se drže mjera koje preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija – distanca, pranje ruku i maske.

Federalni inspektor: Talijanski otpad u HBŽ-u nije opasan

Kopirati

U Drvar je iz Italije uvezeno 14 tona tekstilnog otpada koji je legalno uvezen jer je firma imala potrebne dozvole, ali nelegalno deponiran u Bosni i Hercegovini, rekao je glavni ekološko-urbanistički inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić za N1.

Dodao je kako je analizom utvrđeno da nije riječ o opasnom ili medicinskom otpadu.

“Otpad nije završio tamo je gdje je trebao, u odobrenju za upravljanje otpadom navodi se Industrijska zona Pasijak, ali zbog problema taj otpad nije tu završio i on je za nas nelegalan. Deponiran je gdje nije trebao u više općina i županija. Izašli smo na teren, sačinili zapisnike i uzeli uzorke materijala. Deponiran je u Drvaru, Bosanskom Grahovu, na dva lokaliteta u Bihaću, a pet kamiona je otišlo u Kiseljak i Busovaču”, rekao je Salkić u Danu uživo.