Published On: Fri, Jul 1st, 2016

FBiH u brojkama: Najveći broj mladog stanovništva živi u Zapadnohercegovačkoj županiji

U Federaciji Bosne i Hercegovine živi 2.219.220 stanovnika, od toga je 50,97 posto žena, a 49,03 muškaraca, dok je broj nerezidentnih stanovnika 153.185, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije Federalnog zavoda za statistiku.

Kako je pojasnila tajnica Federalnog zavoda za statistiku Galiba Karačić najveći broj stanovnika ima Tuzlanska županija, dok je Bosanskopodrinjska županija (BPŽ) s najmanjim brojem stanovnika. Žena ima najviše u Županiji Sarajevu, a najmanje u Hercegbosanskoj županiji.

Prosječna starost u Federaciji je 38,38 godina, dok Posavska županija, BPŽ, HNŽ i HBŽ imaju starost koja je veća od prosjeka. Tako HBŽ ima prosječnu starost od 41,34 godine što ovu županiju čini županijom s najstarijim stanovništvom.

Promatrano po općinama Općina Bužim ima najmlađe stanovništvo i prosjek godina u toj općini je 32,26 godina, dok je Bosansko Grahovo općina s najstarijim stanovništvom s prosječnom starošću od 54,18 godina.

Najveći broj mladog stanovništva živi u Zapadnohercegovačkoj županiji, dok BPŽ ima najmanji udio mladih, a najaviše starih ima u HBŽ, dok Unsko-sanska županija ima najmanji udio starog stanovništva.

Govoreći o pismenosti koja se odnosi na osobe starije od 10 godina, Karačić je naglasila da ovaj entitet ima 2,6 posto nepismenog stanovništva. U općini Trnovo najviše je nepismenih i to 10,3 posto, dok je najmanji broj nepismenih u sarajevskoj općini Centar.

Visoku i višu stručnu spremu ima 13,2 posto stanovništva, a najviše visoko obrazovanih ima Županija Sarajevo od 23,3 posto, a Srednjobosanska županija  ima najmanje visoko obrazovanog stanovništva od 8,9 posto.

Kada je u pitanju informatička pismenost 39 posto stanovništva je kompjuterski pismeno, 24 posto stanovništva je djelomično pismeno, informatički nepismeno ih je 36 posto, dok jedan posto osoba nije odgovorilo na ovo pitanje.

Među brojnim danas prezentiranim podacima je i onaj da je 71 posto žena rađalo, dok 8,2 posto populacije imaju određenih zdravstvenih poteškoća.

U Federaciji živi 70,40 posto Bošnjaka, 20,44 posto Hrvata, 2,55 posto Srba i 3,6 posto ostalih, 0,83 nije se izjasnilo, a 0,19 posto je nepoznato. Kao Bošnjaci najviše se izjasnilo stanovništva u Tuzlanskoj županiji, a najviše osoba koje su se izjasnile kao Srbi je u Županiji Sarajevo.

Kao pripadnici islamske vjere izjasnilo se 71,21 posto stanovništva, kao pripadnici katoličke 22,10 posto, dok se kao pripadnici pravoslavne vjere izjasnilo 2,57 posto. Bosanski jezik govori 74,64 posto stanovništva, hrvatski 21,7 posto, i srpski  1,9 posto.

Obavljeni popis u Federaciji koštao je 15.407.201 milijuna KM, a Karačić naglašava da se posljednja verifikacija konačnih rezultata Međunarodne promatračke misije (IMO) očekuje u naredna tri mjeseca, prenosi Fena.