Published On: Uto, stu 23rd, 2021

FBiH je otkočila izgradnju novog plinovoda s Hrvatskom

Vlada FBiH utvrdila je prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji te ga uputila u Parlament toga entiteta čime bi se trebala otkočiti izgradnja plinovoda kojim bi se BiH povezala u plinski sustav Hrvatske što je važan korak u diversifikaciji opskrbe budući da sada ovisi isključivo o ruskome plinu, piše Večernji list BiH.

Taj je zakon ranije usvojen u formi nacrta, no od siječnja je bez ikakva razloga stajao u ladici Ministarstva energetike, industrije i rudarstva. Prema dostupnim informacijama, uslijedio je pritisak dijela zapadnih dužnosnika zbog čega se ovaj dokument našao na sjednici Vlade te je jednoglasno usvojen.

Kako su priopćili iz Vlade FBiH, zakonom se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje plinovoda koji bi se u Zagvozdu u RH povezao s BiH u Posušju. Pri tome je predviđena izgradnja plinovoda prema središnjoj Bosni te odvojka za Mostar.

Ovisni o ruskom plinu

Taj bi plinovod nakon Posušja, na jugozapadu BiH, dalje vodio prema Tomislavgradu, Kupresu, Bugojnu te Novom Travniku i Travniku, s odvojkom za Mostar. Taj odvojak bi prolazio kroz općine Grude i Široki Brijeg do Mostara.

Južna plinska interkonekcija uključuje plinsku infrastrukturu, cjevovodnu infrastrukturu te objekte na plinovodu. Izgradnju ovoga plinovoda vode BH-Gas iz BiH i Plinacro iz Republike Hrvatske.

– Razlog za realizaciju ovog projekta nije samo činjenica da je Federacija BiH ovisna o samo jednom izvoru i smjeru opskrbe, već i u tome što postojeći plinovod, izgrađen 1979. godine, karakterizira zastarjelost te velika opterećenost tijekom zimskog razdoblja kada je potrošnja plina najveća – navodi se u priopćenju iz Vlade Federacije BiH. Izgradnja ovoga plinovoda bit će financirana iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja i grantove te vlastitim sredstvima investitora.

Zbog problema sa smjenom vodstva u BH-Gasu i prijelaza ove zemlje na Turski plinski tok bila je zaustavljena realizacija izgradnje plinovoda između BiH i Hrvatske. Plinovod južna interkonekcija na teritoriju BiH ukupno će biti dugačak 168,54 kilometra. Projekt je vrijedan 100 milijuna eura, od čega je oko 20 milijuna eura iz Fonda EU-a za zapadni Balkan. Početak radova predviđen je za 2023., a trebao bi biti u uporabi krajem 2024. godine.

No, kada zakon i bude usvojen u federalnome Parlamentu, slijedi najvažniji korak. Naime, BH-Gas i Plinacro trebaju potpisati sporazum čime bi se ispunili svi formalni uvjeti za početak rada. Vlasti u Federaciji BiH su bez ikakvog logičnog razloga ove godine s mađarskog prešli na tzv. turski tok. Zbog promjene te rute, Uprava kompanije BH-Gas podnijela je početkom travnja kaznene prijave Federalnoj upravi policije (FUP) protiv odgovornih u kompaniji Energoinvest.

Blagoslov FBiH

Zbog prekida ugovora s mađarskim plinskim operaterom FGSZ, koji je na snazi do 2023. godine, budući da nisu plaćene tri fakture za plin, pokrenut je spor pred Arbitražnim sudom u Zürichu te Federaciju BiH očekuju penali od 21 milijun dolara, odnosno oko 35 milijuna maraka. Ništa od tih poteza Energoinvest nije radio bez službenog blagoslov iz vlasti u Federaciji BiH.

No, na kraju je Vlada Federacije BiH odbacila odgovornost za samoubilačke poteze Energoinvesta koji bi trebao preuzeti odgovornost za raskid ovoga ugovora, kao i troškove. No, ne rade samo federalne vlasti na diversifikaciji opskrbe plinom. RS želi da BiH zajedno sa Srbijom izgradi skladišta plina, a potpisali su i sporazum za novi plinovod./HMS/

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
kanal
kanal
1 godina prije

Jasno mi je da će plinovodom stizati plin ali mi nije jasno koji to plin i od kuda dolazi u Hrvatsku pa ide u BiH?Koliko znam Hrvatska ima nešto vlastitog plina nedovoljnog za svoje potrebe,a ostatak dobija preko plinovoda iz Ukrajine,odnosno iz Rusije,a taj ruski plin ,za sada u Bosnu ulazi u Zvorniku iz plinovoda Turski tok,a to je opet ruski plin.Koja je to onda diversifikacija nabave,kada se radi o jednom te istom plini?Nije li to,možda,onaj američki plin iz škriljaca koji bi trebao(na dugom štapu) da se skladišti u Omišlju?Vjerujem da će taj američki plin biti znatno jeftiniji(sic) od ruskog plina,pogotovu za potrošače u Federaciji BiH?!=

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  kanal
1 godina prije

Vidi se da nisi informiran. Hrvatska iz Jadrana proizvodi vecinu plina za svoje potrebe i tek manji dio uvozi. Plin se ne stvara iz naftnih skriljaca vec nafta!!
Plin koji dolazi u Omisalj je Qatarski i radi se o ukapljenom plinu u tecnom stanju koji se prevozi brodovima a zatim opet pretvara u plinovito stanje. Neka te ne zavarava njegov prevoz brodovima da mislis kako su to neznatne kolicine. To je ukapljeni plin dakle u tekucem stanju. Ako si pazio na satima fizike znas da je kolicina vode prema zapremini daje mnogo vecu zapreminu u plinovitom stanju i podatak ti je da samo 4 takva broda mogu zadovoljiti cjelogodisnje potrebe Hrvatske. Pa sad racunaj koliko zemalja se moze snadbijeti plinom preko Hrvatske. Kapaciteti Omislja su rasprodani za 4 naredne godine unaprijed.

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

A cijena zlato moje pametno

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

5x veća od ruskog. Rusima su još dužni 100 miliona dolara za plin što su rusi za vrijeme rata isporučivali.

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Jest vadi se nešto. Ina ima 18 platformi, ali nigdje ne piše da Cro time zadovoljava svoje potrebe.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Chara
1 godina prije

Zadovoljava vecinu potreba, to pise. S ovim terminalom u Omislju Hrvatska je neovisna od Rusije i mnogima moze pomoci da smanje tu ovisnost. Neko pominje cijenu ali ako je cijena s druge strane da te Rusija ucjenjuje onda dva puta razmisli sta je jeftinije.

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Širiće se bušenje i na centralni jadran i na Slavoniju. Pametno je to Ina uradila.

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  kanal
1 godina prije

Sa krka onaj tečni amurski, što je 3 puta skuplji od ruskog. Vala platiću 3x više, samo neću ruski plin he he he… Ionako nije moja lova, nisam je ja zaradio, nego sve sadaka…

Miko
Miko
1 godina prije

Kako mogu graditi plinovod bez saglasnosti institucija biH. Srbi nemogu graditi hidroelektrane, aerodrome. Ili mogu netreba niko pitati nista neka se gradi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Miko
1 godina prije

Jer smo tako u mogucnosti

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

U curcu ste vi u mogućnosti. I ovdje će novalić I banda uzeti svojih 15% a plinovod nikad neće biti završen.

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Miko
1 godina prije

Bravo.

Chara
Chara
1 godina prije

I mi ćemo hebati Hrvate u BiH, a od cro kupovati plin. Hoćete za jedno 5x skuplje od normalne cijene.

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Chara
1 godina prije

I čim jedan mjesec ne platite, slavina se zavrće. Samo ludi rusi daju na veresiju.