Published On: Thu, Oct 8th, 2020

FBI spriječio otmicu guvernerke Michigana, uhićeno šest osoba

Šest ljudi je uhićeno jer su navodno planirali prije predsjedničkih izbora 3. studenoga svrgnuti vladu američke savezne države Michigan i oteti guvernerku Gretchen Whitmer, priopćio je u četvrtak FBI.

Whitmer je demokratkinja i često je na udaru kritika predsjednika Donalda Trumpa, posebice zbog nastojanja da u svojoj državi zbog koronavirusa nametne stroga pravila socijalne distance.

Muškarcima prijeti doživotni zatvor

Navodna zavjera podrazumijevala je angažiranje militantne skupine, doznaje se iz iskaza pod prisegom specijalnog agenta Richarda Traska koji je danas objavljen.

 

Prema riječima državnog tužitelja Michigana Dana Nessela, “njihovi su napori urodili otkrivanjem planova da se ugroze životi policajaca, vladinih dužnosnika i šire javnosti”.

Šestorica uhićenih su Adam Fox, Barry Croft, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris i Brandon Caserta, a ako budu osuđeni za pokušaj otmice, prijeti im doživotan zatvor.

Fox je u rujnu u šifriranom razgovoru kazao da ne želi da se posljednja obuka održi zadnji tjedan u listopadu jer im to ne bi ostavilo dovoljno vremena da izvrše otmicu prije izbora 3.  studenoga.

Trask je u pisanom iskazu naveo da je ta skupina planirala vrijeme prije posljednje vježbe iskoristiti za nabavu novca za eksploziv i drugi materijal.