Published On: Wed, Jul 1st, 2020

FAUCI:Nema jamstva da će SAD imati cjepivo početkom 2021.

Nema jamstva da će Sjedinjene Države imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine, rekao je Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Znanstvenici su, međutim, oprezno optimistični da ćemo znati njegovu učinkovitost”, rekao je Fauci na saslušanju u Kongresu.

Fauci je također rekao da ga zabrinjava rast broja slučajeva zaraze novim koronavirusom u više od polovice saveznih država SAD-a, uključujući Arizonu, Floridu i Teksas.

Rekao je da postoji zabrinjavajući “sve ili ništa fenomen”, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere ili su se prerano otvorile, a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući javnozdravstvene preporuke.

Nagli rast broja novozaraženih

Mnoge države koje bilježe nagli rast broja novozaraženih imaju blaže mjere ili su se rano ponovno otvorile, a sada usporavaju ili mijenjaju planove ponovnog pokretanja gospodarstva.

U Arizoni, gdje je porastao dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, guverner Doug Ducey je u ponedjeljak ponovno zatvorio barove, teretane, kina i kazališta.

Teksas i Florida su ponovno zatvorili i plaže uoči vikenda s Danom nezavisnosti, 4. srpnja.

Republikanski senator Lamar Alexander pozvao je predsjednika Donalda Trumpa da “povremeno nosi masku” kako bi otklonio političku stigmu koja se počela vezati uz maske.

“Predsjednik ima mnogo poklonika”, rekao je, otvarajući saslušanje. “Oni će slijediti njegovo vodstvo, a to bi pomoglo okončati ovu političku raspravu. Ulozi su previsoki da se nastavi ova politička rasprava za i protiv Trumpa.”