Published On: Pon, ruj 4th, 2017

Farsa s pretresom ruskih diplomatskih misija u SAD-u

Washington je kao odgovor na protjerivanje velikog broja američkog diplomatskog osoblja iz Rusije zatvorio ruski konzulat u San Franciscu i smanjio diplomatsko prisustvo u Washingtonu i New Yorku.

State Department potvrđuje da je ovaj potez odgovor na rusko smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Moskvi. Glasnogovornica Heather Nauert izjavila je da novi potez dovodi SAD i Rusiju “u paritet”, jer svaka od dvije zemlje ima po tri konzulata na suprotnoj strani.

Moskva je smanjila broj američkog diplomatskog osoblja u ovoj godini kao odgovor Baracku Obami koji je na kraju mandata protjerao 35 ruskih diplomata i zaplijenio imovinu ruskog veleposlanstva u Washingtonu. SAD je kasnije morao smanjiti diplomatsko osoblje u Rusiji za 755 ljudi, točno koliko je ruskih diplomata u Sjedinjenim Državama.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je izjavio kako će SAD odgovoriti do rujna. Ruski diplomatski uredi su morali biti zatvoreni do jučer, prenosi AP.

Kasnije su američke vlasti naredile da službe sigurnosti i FBI provedu pretres zgrade konzulata u San Franciscu i predstavništva u Washingtonu.

State Department priopćio kako se nije radilo o pretresu, nego ”osiguranju i zaštiti objekata, te kako bi se potvrdilo da su ruski diplomati zaista napustili objekt”.

Službena predstavnica uskog Ministarstva vanjskih poslova je za televiziju Rusija1 rekla kako su operativci američke obavještajne agencije ruskim diplomatskim predstavništvima u Americi tražili eksploziv.

”Znate li što su nam rekli na pitanje o pretrazi? Nećete vjerovati,… da su u potrazi za eksplozivom”, rekla je Zaharova.

Ranije je Marija Zaharova rekla kako američki State Department očekuje da će se ruske diplomatske nekretnine u San Franciscu i Washingtonu prodati američkoj administraciji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je pozvali američku vladu da još jednom promisli i da odmah vrati objekte u vlasništvo ruskih diplomatskih misija u na teritoriju Sjedinjenih Država.

Provalom u ruski ured u Washingtonu

Zanimljivo je da su predstavnici američkog State Departmenta i obavještajnih službi po dolasku u objekt u Washingtonu našli zaključana vrata. Kako nisu mogli provesti pretres, pozvali su licenciranu tvrtku, specijaliziranu za obijanje brava.

Kako prenose mediji, pred zgradu u Washingtonu su stigli  radnici tvrtke ”Liberty Luck & Security” i provalili u područje ruskog trgovinskog predstavništva kroz stražnja vrata. Zatim su glavni ulaz otvorili predstavnicima policije.

M. Zaharova: ”Pokazali su koliko su inteligentni”

Na ovo je Marija Zaharova odgovorila riječima kako je sve što se događa ”glupo, nezakonito i besmisleno klauniranje”.

”Gledajući snimke pretraživanja od strane FBI-a u ruskim institucijama shvatila sam da je ovo neka vrsta glupog, nezakonitog i besmislenog klauniranja. Zašto?! Da pokažu snagu američke inteligencije? Ići obijati brave i razvaliti vrata? Mi smo pristojni ljudi. Sami bi im otvorili. Zašto uništavati imovinu”, napisala je Zaharova na Facebook