Published On: Ned, lis 5th, 2014

FARSA: Čaušević osumnjičen, pa svjedok, pa osumnjičen…

Bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević ponovno je saslušan u državnom Tužiteljstvu, ali u svojstvu osumnjičenika, kako se doznaje, a ne ključnog svjedoka koji treba inkriminirati “ciljane” političare.

Ovo je, doznaje Večernji list, rezultat zaokreta u odnosu na prvotne planove čija je bit bila da Čaušević kao pokajnik iznese optužbe na račun vodećih hrvatskih i srpskih političkih dužnosnika i omogući pokretanje sudskih procesa. To bi ove političare diskreditiralo u javnosti, ali i spriječilo njihove političke aktivnosti nakon izbora.

Bivšeg čelnika Uprave za neizravno oporezivanje i njegove “suradnike” se povezuje s kaznenim djelima u vezi carinjenja tekstila iz Kine i vozila.

Prijevare su trajale godinama i svi stvarni dokazi ukazuju da se Čauševićeva odgovornost ne može minimizirati bez obzira na njegovu iznenadnu “kooperativnost” tijekom istrage.

Čaušević, čije se malverzacije odnose na više od dvije milijarde maraka (jednogodišnji proračun Federacije), sada će dobiti novu ulogu pravosudne marionete u unutarbošnjačkim političkim obračunima neposredno prije i nakon izbora.

Rezultat takvog pravosudno-političkog djelovanja vidjet će se, kažu izvori lista, vrlo brzo i mogao bi dovesti do velikih turbulencija na sarajevskoj političkoj sceni.

Prvotni plan dijela bošnjačkih političkih struktura i državnog Tužiteljstva s nakanom rušenja hrvatskih i srpskih dužnosnika očito je pretrpio preinake pa će Čaušević biti iskorišten u druge svrhe, dok će za diskreditiranje Hrvata i Srba poslužiti razne kaznene prijave koje se uveliko posljednjih dana pišu i dorađuju.

Izvlače se neki “predmeti” stari i po nekoliko godina.

Potvrda tomu je i poziv Tužiteljstva BiH aktualnom predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandu za davanje izjave o kreditu za autocestu kroz Hercegovinu. Bevanda je pozvan iako se zna tko zapravo upravlja cestogradnjom, tj. državno ministarstvo prometa.

Sve ovo ozbiljno kompromitira državno pravosuđe. Unutar Tužiteljstva BiH, piše Večernjak, postoje sukobi koji su uglavnom posljedica političkog utjecaja na pojedince.

Utjecaj koje neke stranke, a prije svih SDP i SDA ostvaruju na određene osobe u državnom pravosuđu ozbiljno potkopava kredibilitet samih pravosudnih institucija.

Uostalom, dovoljno je podsjetiti kako su završili “Reket” i drugi slučajevi u kojima su iznošene ozbiljne optužbe na račun nekih sarajevskih političara, preciznije ”perjanica” SDP-a.