Published On: Pet, stu 11th, 2016

FARES: "Trump će Muslimansko bratstvo proglasiti teroristima"

Vanjskopolitički savjetnik predsjednika SAD Donalda Trumpa, Libanonac Valid Fares otkrio je za arapske medije da će prvo putovanje novog šefa Bijele kuće biti u Egipat, te da će Muslimansko bratstvo odmah proglasiti teroristima, prenio je zagrebački Večernji list , u izdanju za BiH. Prioritet trampi, osim odnosa s Rusijom, biće svakako i Bliski istok, a Fares za arapske medije kaže da će prvo Trampovo službeno putovanje biti u Egipat. Egipat kao najveća arapska zemlja, navodi se, drži ključ rješenja Bliskog istoka te može odigrati veliku ulogu u ponovnom pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku između Palestinaca i Izraelaca.
Fares je otkrio i da će Trump, za razliku od Obame i Hillary Clinton, koji su pokretu Muslimansko bratstvo dali politički legitimitet, taj pokret odmah staviti na listu terorističkih organizacija. U analizi autora Hašana Haidara Diaba, koju prenosi Večernji, se navodi da će izbor Trampa za predsjednika najmoćnije sile na svijetu dovesti do novog svjetskog poretka. Analitičari su, navodi, uvjereni da Trumpa očekuje najmanje deset velikih žarišta diljem svijeta s kojima će se morati suočiti.
Osim poremećenih odnosa s Putinovom Rusijom i zategnutosti s Kinom koje će morati izgladi, čeka ga iznimno težak ispit na Bliskom istoku, Balkanu, kao is Europskom unijom. Već je najavio reviziju sporazuma koje je s Kubom i Iranom sklopio Barack Obama. Tu je i Venezuela za koju zajednice zemalja Južne Amerike traže da Washington povuče uredbu kojom je Obama Venecuelu proglasio “prijetnjom američkoj nacionalnoj sigurnosti”. Tu je, kako se naovodi, i golemi Brazil koji je umočen u političku i ekonomsku krizu, te Meksiko prema kojemu najavljuje gradnju zida …