Published On: Pet, ruj 28th, 2018

Falatar: Bit ću posljednji član tročlanog Predsjedništva BiH

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH Boriša Falatar vjeruje da će upravo on biti posljednji član tročlanog Predsjedništva BiH.
“Tročlano Predsjedništvo BiH je institucija koja ne doprinosi demokraciji u našoj zemlji. Nadam se, i radit ću na tome da budem član posljednjeg tročlanog saziva Predsjedništva BiH”, kazao je Boriša Falatar i poručio da će odmah nakon izbora pokrenuti proces ustavne reforme kojom bi BiH dobila jednog predsjednika, limitiranih ovlasti, izabranog iz Parlamenta.

Falatar ističe da su ovi izbori iznova pokazali da je sistem biranja kandidata besmislen i diskriminirajući, da omogućava nadglasavanje te podstiče ratnohuškačku atmosferu.

“Sramota je da izborni sistem i dalje ignorira odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i, između ostalog, onemogućava 383,000 ljudi da glasuju za predstavnika iz svog naroda”, kazao je Falatar.

Pozivajući se na iskustvo stečeno u međunarodnim organizacijama, Falatar je mišljenja da stalna rotacija onemogućava članove Predsjedništva BiH da uspostave bliže kontakte s drugim državnicima, što je danas prioritet u svijetu multilateralne diplomacije i ključ da se ostvare interesi Bosne i Hercegovine.

“Dvogodišnji mandat i rotacija Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih zadovoljava etničku reprezentaciju, omogućava jednaka prava svih građana i konačno rješava pitanje Sejdić – Finci. Vjerujem da postoji politički interes i da je ova ideja ostvariva. Banalnost trenutne postavke institucije Predsjedništva BiH ima previsoku cijenu, a najviše se ogleda u nepravdi izbornog sistema i neadekvatnom zastupanju interesa naše države na međunarodnoj političkoj sceni. Naravno, dok se reforme ne konkretiziraju, radit ću na kvaliteti rezultata unutar sistema koji postoji. Ali on ne smije biti permanentan jer svrha moje politike je borba protiv diskriminacije, a Predsjedništvo je danas, nažalost, simbolizira”, zaključuje Falatar.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare