Published On: Pet, tra 1st, 2022

FAKE NEWS: Poljska nema namjeru komadati teritorije Ukrajine s Rusijom, Mađarskom i Rumunjskom

Dana 23. ožujka, Facebook stranica “ Novosti i politika” objavila je priču koju je pripremio YouTube kanal “ Aspekty ”. U priči se navodi da Poljska priprema plan za invaziju na Ukrajinu. 

Gledatelji se pozivaju da obrate pozornost na snimku prikazanu na poljskoj televiziji, a na kojoj se vidi karta na kojoj je Ukrajina podijeljena između nekoliko zemalja – Poljske, Rusije, Rumunjske i Mađarske. Prema autoru, snimka je snimljena u različitim postrojbama poljskih oružanih snaga.

Fotografije sa sličnim opisom objavilo je rusko izdanje –  uf.ru . Kako piše, vojska je već podijelila nove karte u Poljskoj, gdje je Ukrajina preraspodijeljena između Poljske, Rusije, Rumunjske i Mađarske.

Fotografiju karte na kojoj je Ukrajina podijeljena između gore navedenih država podijelio je i korisnik Facebooka “Hovhannes Azati Tadevosyan”. Distributeri fotografija tvrde da karta trenutno kruži poljskim medijima.

Tvrdnja da Poljska planira invaziju na Ukrajinu je lažna: 1. Karta je, zapravo, stara i iz priče koju je poljska javna televizija emitirala 24. ožujka 2014. u vezi s pismom Vladimira Zhirinovskog upućenom poljskog ministarstva vanjskih poslova. Žirinovski je ponudio Poljskoj da sudjeluje u preraspodjeli Ukrajine, a karta je također korištena za vizualizaciju te preraspodjele. 2) Druga fotografija ne prikazuje vojnike poljskih oružanih snaga već vatrogasce, a na autentičnoj fotografiji karta na zidu uopće se ne pojavljuje.

  • Distribuirana karta nije plan za poljsku invaziju na Ukrajinu, već ilustracija pisma Žirinovskog Poljskoj u kojem predlaže preraspodjelu Ukrajine.

Na distribuiranoj fotografiji karte, lijevi kut pokazuje vrijeme – 19:32. Zanimljivo je da je 2014. u informativnom programu Poljske javne televizije karta emitirana upravo u to vrijeme, što također potvrđuje da je fotografija doista izrezana iz ove  priče .

Dana 17. ožujka 2014. zastupnik Dume  Vladimir Žirinovski  napisao je pismo poljskom  Ministarstvu  vanjskih poslova, nudeći Poljskoj da sudjeluje u preraspodjeli Ukrajine i povrati teritorij koji joj je povijesno pripadao. Žirinovski je pozvao Poljsku da održi referendum o pripajanju pet regija Ukrajine – Volin, Lavov, Ivano-Frankivsk, Ternopil i Rivne. Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova tada je  potvrdilo  primitak pisma, iako ga je nazvalo smiješnim.

“PRIJEDLOG JE TOLIKO SMIJEŠAN DA GA NE MOŽEMO NI SHVATITI OZBILJNO.” – IZJAVIO JE MARCIN WOJCIECHOWSKI, GLASNOGOVORNIK POLJSKOG MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA 2014.

Prema  informacijama  poljskog javnog emitera iz 2014., identičan prijedlog Žirinovskog o preraspodjeli Zakarpatske i Černovske regije primile su Mađarska i Rumunjska.

Slanje pisma poljskom ministarstvu vanjskih poslova od strane Žirinovskog također je u ožujku 2014. potvrdila Liberalno-demokratska stranka, koju je on sam osnovao. Iz službe za medije stranke  Interfaxu je rečeno  da su pisma poslana veleposlanstvima Poljske, Mađarske i Rumunjske. U pismu su ponudili održavanje referenduma o aneksiji teritorija koje su im ranije pripadale.

Žirinovski je dao identičnu izjavu u svom  govoru  u ruskoj Dumi u ožujku 2014. Rekao je da je vrijeme da ne samo Rusija nego i Poljska, Mađarska i Rumunjska povrate svoje teritorije.

“MISLIM DA JE VRIJEME NE SAMO DA SE RUSKE ZEMLJE VRATE POD RUSKU ZASTAVU VEĆ I DA SE TERITORIJ ZAPADNE UKRAJINE VRATI POLJSKOJ, MAĐARSKOJ I RUMUNJSKOJ”, REKAO JE VLADIMIR  ŽIRINOVSKI .

  • Druga fotografija ne prikazuje vojnike poljskih oružanih snaga već vatrogasce, a na autentičnoj fotografiji mapa na zidu uopće se ne pojavljuje.

Prema “ Novostima i Politika ”, druga fotografija prikazuje vojnike poljskih oružanih snaga. Zapravo, fotografija prikazuje zapovjednika vatrogasne postrojbe pukovnika Dariusza Machule i mlađeg časnika Huberta Makara, zajedno s načelnikom Državne vatrogasne postrojbe Dravsko Pomorskie, Pavelom Dimecom. Fotografija je objavljena na Facebooku 28. rujna 2021. na službenoj Facebook stranici maršala Ozefa Pivsudskog 2. brigade Mehanizirane legije. Fotografija događaja popraćena je opisom u kojem se navodi da je cilj sastanka bio sklapanje sporazuma između Vojne vatrogasne službe i Područnog stožera Državne vatrogasne službe o članstvu u Nacionalnom sustavu spašavanja i vatrogastva.

Na originalnoj fotografiji karta se ne vidi ni na zidu ni u okviru, jer je ručno dodana na distribuirane fotografije. Službena Facebook  stranica  brigade maršala Ozefa Pivsudskog objavila je dodatnu fotografiju koja nudi drugačiji kut zida. Zanimljivo je da se karta i u ovoj verziji ne može vidjeti, što potvrđuje činjenicu da je karta naknadno ručno dodana fotografiji.

Izvor Detektor mitova

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ANGLOFOB © ® !
ANGLOFOB © ® !
1 mjesec prije

Obožavamo fake news 😎 ali – samo inteligentne fake news!!!

ANGLOFOB © ® !
ANGLOFOB © ® !
Šta ti kažeš na ovo?  ANGLOFOB © ® !
1 mjesec prije

U to ime – evo jedna sahih-vijest 😎 (istinita vijest, o.a.) – opet se možemo ponositi našim bošnjama i bošnjačkim intelektualcima <3 🙂 😉 !

https://avaz.ba/vijesti/bih/731079/bosanac-bilal-zukan-treci-na-svjetskom-takmicenju-u-ucenju-ilahija-i-kasida

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  ANGLOFOB © ® !
1 mjesec prije

Da je otisooo na toooohnicke pripreme u Kabul bio bi prvak…….🐫

Izmetbegović
Izmetbegović
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

😆😆😆

ANGLOFOB © ® !
ANGLOFOB © ® !
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

🙂 🙂 🙂

Molim da se ni inženjeri iz Gornje Maoče ne podcjenjuje 🙁 – ima i Bošnjo domaći know-how 😎 😎 😎 !