Published On: Čet, ožu 26th, 2020

FAHRUDIN SOLAK Prvi čovjek civilne zaštite u FBiH tvrdi: Testiranje nema smisla, lijeka svakako nema!

Ravnatelj uprave civilne zaštite na razini Federacije BiH Fahrudin Solak dao je ovih dana pomalo bizaran intervju sarajevskoj televiziji Face gdje je tvrdio da testiranje na korona virus nema smisla.

“Malo se tu digla bespotrebna frka, jesi ili nisi testiran, ako si testiran i pozitivno, nema tablete, vakcine, terapije…”, tvrdio je Solak nakon upita je li on testiran. “Ali ima zaraze”, dodao je voditelj Senad Hadžifejzović na što je Solak utvrdio da on ni s kim nema kontakta te da “nikom nije prilazio na metar”.

Na upit je li itko iz vrha vlasti i civilne zaštite testiran, Solak kaže da nije te da je “testiranje bespotrebno”. Inače, u civilnoj zaštiti na federalnoj razini i u deset županija entiteta u sklopu civilnih zaštita uključeno je više od 200 ljudi, a svi su oni gotovo svakodnevno na terenu, ali, kako kaže prvi čovjek te organizacije, testiranja nema prenosi Direktno.hr 

U međuvremenu, nekoliko bh. dužnosnika je testirano i njihovi nalazi su bili negativni, a testiran je i federalni premijer Fadil Novalić – također je bio negativan, no u trenutku razgovora Solaka i Hadžifejzovića nije bio testiran.

Voditelj ga je podsjetio i kako je 9. ožujka Novalić zabranio javna okupljanja, a 11. ožujka bio na jednom skupu u Konjicu. Solak je utvrdio da ne zna je li Novalić testiran te ponovio kako je testiranje bespotrebno jer se virus može kasnije pokazati.

Na konstataciju voditelja da svi iz civilne zaštite imaju obitelji te da i njih mogu zaraziti, Solak je rekao kako će, u slučaju da je član obitelji zaražen, ta obitelj neminovno pokupiti virus te da testiranje nema smisla.

Iako je apel i Svjetske zdravstvene organizacije i mnogih razvijenih država satkan u “testirajte, testirajte”, prvi čovjek federalne civilne zaštite tvrdi – da testiranje nema smisla.

Federalna uprava civilne zaštite na čelu s Fahrudinom Solakom je 27. veljače donijela izmjene Plana nabavki za 2020. godinu.

“U vrijeme kada je već bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će virus COVID-19 ući u BiH, FUCZ ne planira niti jednu marku u svrhu zaštite od koronavirusa. Umjesto toga, sredstva posebne naknade (preko dva milijuna i sto tisuća maraka) planirana su za specijalističku opremu, dronove, obuke, idejne i glavne projekte…”, pisao je nedavno portal Žurnal otkrivši veliku aferu Fahrudina Solaka.