Published On: Pon, svi 13th, 2013

FAHRO ATATURK RADONČIĆ: Ništa od muslimanske države, to je mrtvorođenče

FBiH trpi veliku štetu zbog nemogućnosti rekonstrukcije izvršne vlasti i vjerojatno je da će vrijeme do sljedećih izbora biti izgubljeno. Ustvrdio je to predsjednik SBB-a i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, gostujući u emisiji “Telering” na OBN-u.
”U ovom trenutku mi u SBB-u vjerojatno nismo zainteresirani za ulazak u federalnu Vladu”, kazao je Radončić, komentirajući činjenicu da se polako bliži termin novih općih izbora. On smatra da punu odgovornost za stanje u Federaciji snose SDP i posebno SDA koji se služi opstrukcijama i blokadama.
Kaže da je SBB nezadovoljan radom federalne Vlade, i to ne samo zbog toga što u njoj nema predstavnika ove stranke. Radončić upozorava da ta Vlada funkcionira tako što se prave određeni kompromisi na dnevnoj razini, što sve više kompromitira aktualnu vlast.
Govoreći o koalicijskoj suradnji s SDP-om na županijskoj razini, Radončić je ustvrdio kako se koalicijski ugovor presporo provodio. Kada je riječ o slučaju ”Budimir” Radončić je odlučno odbacio optužbe da je njegovo uhićenje svojevrsni državni udar.
”Protjerivanje iranskih diplomata, Budimirovo uhićenje i lociranje Keljmendija pokazali su da BiH počinje funkcionirati kao pravna država”, kazao je Radončić.
Oštro je kritizirao i aktualnog ministra pravosuđa FBiH Zorana Mikulića, zbog njegove uloge u pomilovanju Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac. Iako nema indicija da je Mikulić uzimao novac za ovo pomilovanje, Radončić kaže kako je s moralne strane neprihvatljivo to što je Mikulić sudjelovao u njegovom pomilovanju.
Komentirajući činjenicu da za razliku od hrvatskih nijedan bošnjački političar nije sudski procesuiran, Radončić je poručio da obračun sa sustavnom korupcijom u bošnjačkom korpusu tek predstoji.
Vezano za slučaj Keljmendi Radončić ističe da je nekima u BiH bilo stalo da se održava priča o Naseru Keljmendiju, ali da godinama nisu ništa uradili kako bi se on sudski procesuirao. Odbacioje insinuacije o svojim vezama s Keljmendijem.
”To su podle igre zamjene identiteta koje je plasirala bošnjačka državna mafija”, kazao je Radončić.
On smatra kako je potrebno učiniti sve da bi se Keljmendiju sudilo u Sarajevu, a ako to ne bude moguće smatra da legalnim putovima svu dokumentaciju treba dostaviti pravosuđu Kosova kako bi mu se sudilo u toj zemlji.
Govoreći o najavi protjerivanja dvojice iranskih diplomata iz BiH, Radončić kaže kako oni godinama zloupotrebljavaju diplomatski status te da su postojali debeli razlozi da se oni još ranije protjeraju.
”Ako do sredine svibnja ne napuste BiH pokrenut ćemo proceduru da ih SIPA privede”, kazao je ministar sigurnosti BiH.
Radončić je odbacio tvrdnje o postojanju pakta Dodik – Čović usmjerenog protiv Bošnjaka. Njegov je stav da se tri naroda u Bosni i Hercegovini moraju dogovoriti kako bi riješili probleme, od kojih neki traju i dvadeset godina.
”Bošnjaci moraju dati najviše kompromisa na europskom putu”, kazao je Radončić.
On ističe kako jedan mali broj ljudi u bošnjačkoj politici priželjkuje stvaranje nekakve bošnjačke republike u Bosni i Hercegovini, ali da su to neostvarivi planovi te da je ”ideja o muslimanskoj državi u BiH mrtvorođenče”.