Published On: Ned, kol 18th, 2019

Fadilova raja k’o pijani milijarder: Potrošili dva miljuna KM za gorivo i 630.000 KM za razgovore mobitelom

 

Dok građani dižu kredite da bi preživjeli, jer prosječna plaća pokriva tek pola potrošačke košarice, federalna vlast i službenici samo u prošloj godini potrošili su skoro dva milijuna KM za gorivo, više od 2,3 milijuna maraka za putovanja i skoro 630.000 KM za razgovore mobitelima, piše Dnevni Avaz.

Nova zapošljavanja

Ovo je tek dio troškova na koje su ukazali revizori u izvješću o načinu raspolaganja javnim novcem iz federalne kase u prošloj godini, koji je objavljen prije nekoliko dana.

Zanimljivo je da je, kad je riječ o upotrebi službenih telefona, limit utvrđen za direktore zavoda, agencija i drugih institucija, kao i za premijera i tajnike Vlade, ali ne i za ministre i savjetnike.

No, i utvrđeni limiti, koji se penju i do 150 maraka, nedostižni su većini običnih građana koji, kako je vidljivo i iz statističkih podataka, sve manje razgovaraju mobitelom.

Na plaće i naknade zaposlenih koji se financiraju iz federalnog proračuna, lani je potrošeno skoro milijun KM više nego 2017. s obzirom na to da su uposlena 74 nova radnika.

Problem transfera

Ured za reviziju institucija u FBiH skrenuo je pozornost i na dugogodišnji problem raspodjele transfera, ovog puta u iznosu od skoro 262,7 milijuna KM s obzirom na to da veliki broj ministarstava nije u potpunosti primjenjivao kriterije, a dio njih nije kontrolirao utrošak dodijeljenog novca.

Prikazali minus, a bili u plusu

Zanimljivo je da je prikazano da je proračun na kraju prošle godine završio u minusu od 8,3 milijuna KM, a zapravo je, prema nalazima revizora, bio u plusu od najmanje 139,3 milijuna KM.

Razlog je pogrešno iskazivanje rashoda. Naime, 153 milijuna maraka namijenjenih za gradnju brzih cesta i autocesta, zapravo nisu ni potrošena, a iskazani su kao rashod, prenosi republika.info

Istovremeno, obaveze od 5,6 milijuna KM za obiteljske penzije koje su ostale iza poginulog branitelja i osam milijuna KM obaveza poljoprivrednicima u knjigama nije vođeno kao rashod.

199,1 milijun KM na plaće i naknade

6.764 zaposlenih u institucijama

2,9 milijuna KM regres

3 milijuna KM ugovori o djelu

2 milijuna KM naknada članovima komisija

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare