Published On: Fri, Jan 12th, 2018

Facebook šokirao velikom promjenom, što ona znači za sve nas?

Najveća društvena mreža svijeta okrenut će leđa poslovnim sadržajima te se više posvetiti objavama kojima se povezujemo jedni s drugima. Kako novu politiku iskoristiti kao priliku, za tportal komentiraju stručnjaci za društvene mreže Krešimir Dominić i Ilija Brajković

Velike promjene stižu una Facebook; najveća društvena mreža svijeta okrenut će leđa medijima i poslovnim sadržajima te se više posvetiti objavama kojima se povezujemo jedni s drugima.

Na taj su ih potez, ustvrdio je u objavi na Facebooku suosnivač i glavni direktor te tvrtke Mark Zuckerberg, navele povratne informacije iz zajednice od gotovo dvije milijarde mjesečno aktivnih korisnika. Stoga će poticati objavu i dijeljenje sadržaja sa smislenijim društvenim interakcijama.

‘Zbog ovih će promjena ljudi vjerojatno manje vremena provesti na Facebooku, a pojedine mjere aktivnosti će opasti. No, očekujem kako će vrijeme koje ćete provesti na Facebooku biti vrednije.

Ako učinimo ono što je ispravno, vjerujem kako će to biti dugoročno dobro za našu zajednicu i naše poslovanje’, naveo je između ostalog Zuckerberg koji je nedavno obećao kako će tijekom ove godine popraviti Facebook.

Podsjetit ćemo vas kako se Facebook tijekom protekle godine također našao na udaru žestokih kritika – pa i prijetnji drakonskim kaznama – zbog toga što je postao platformom za širenje lažnih vijesti i pridonio klimi ekstremne političke podijeljenosti, ponajprije u Sjedinjenim Državama ali i u državama poput Hrvatske.

Prije toga prozivan je, skupa s Twitterom, zbog toga što u svom području nije uspio spriječiti rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, a pojavila su se i istraživanja prema kojima negativno utječe na mentalno zdravlje korisnika.

Oglase neće dirati?

Facebook je održavao rast prihoda sve većom ponudom oglasa u News Feedovima, sklapajući partnerstva s memdijskim kućama kako bi distribuirao njihove članke i priloge te dodajući sve više video objava. Po neimenovanim izvorima bliskima Facebooku koje navodi Bloomberg, promjena neće pogoditi oglase već sadržaje usmjerene na tvrtke i medije koje objavljuju stranice i drugi ljudi.

Oglasi u obliku sponzoriranih priča u News Feedovima i mobilni oglasi pojavili su se 2012. godine, netom prije no što je tvrtka krenula u javnu ponudu dionica. Prihodi su od tada porasli s 5,1 na procijenjenih 40,2 milijarde američkih dolara prošle godine.