Published On: Sat, Jul 29th, 2017

Facebook deaktivirao umjetnu inteligenciju koja je ”oživjela”

Istraživači Facebooka su otkrili da su dva ”robota” razvijena od strane tvrtke stvorila vlastiti jezik.

Istraživači odjela za umjetnu inteligenciju, ”Facebook Artificial Intelligence Researchers” (FAIR), otkrili su da su dva ”robota”, odnosno računalna programa koji su osmišljeni kao ”agenti za dijalog”, razvijena od strane tvrtke, stvorila svoj vlastiti jezik.

Portal The Next Web navodi da su deaktivirani ”botovi” Bob i Alice, koji su slobodno razgovarali i jačali vještine dijaloga. Na kraju su ”roboti” počeli govoriti loš engleski i počeli komunicirati na potpuno novom jeziku. Ali je iznenađujuće što je ”njihov jezik” stvorio ”software” bez ljudskog doprinosa.

Ovaj jezik se činio kao da govore besmislice, ali je tim u njemu uspio otkriti uzorak komunikacije. Prema portalu, zanimljivo je što je umjetna inteligencija počela odstupati od pravila i stvorila nešto novo, što je ”smatrala” učinkovitijom komunikacijom.

Osim toga, ovo otkriće bi značilo da bismo mogli izgubiti kontrolu nad umjetnom inteligencijom, stoga se Facebook odlučio na isključenje sustava i poraditi na njegovu razvoju, prenosi portal Gizmodo.