Published On: Thu, Aug 17th, 2017

Facebook blokirao profile rasistima s nasilnih prosvjeda

Facebook je blokirao profile na ovoj društvenoj mreži i na Instagramu bijelim ultradesničarima koji su prisustvovali neredima u Charlottesvillu, javlja AP.

Glasnogovornik Facebooka Ruchika Budhraja je rekla ovoj agenciji da su, između ostalih, blokirani profili Christopher Cantwella, koji je na televiziji govorio o svom sudjelovanju u demonstracijama, prenosi Fena.

Uklonjene su još najmanje osam stranica koje su povezane s rasističkim pokretima, a koji su narušili propise ove društvene mreže o sprječavanju širenja mržnje.

Blokirani su i korisnici koji su pozivali i promovirali rasističke demonstracije.

Američki Federalni istražni biro i savezni tužitelj pokrenuli su istragu o mogućem kršenju ljudskih prava tijekom nereda u subotu u Charlottesvilleu, američka savezna država Virginia, čiji je ukupni tragični bilans troje poginulih i 35 povrijeđenih.

Žrtve u sukobima

Tijekom sukoba, koji su izbili na skupu bijelih rasista, grupu okupljenih protivnika ovog skupa udario je automobil.

Poginula je jedna žena, a povrijeđeno 19 osoba.

Policijski helikopter koji je pratio proteste i sukobe u Charlottesvilleu srušio se u šumskoj oblasti i tom prilikom poginule su dvije osobe.

Neki od povrijeđenih pretrpjeli su povrede opasne po život, a vozač automobila James Alex Fields mlađi, dvadesetogodišnjak iz Ohija, uhićen je pod optužbama za drugostupanjsko ubojstvo, zlonamjerno ranjavanje i izazivanje nesreće i bježanje sa lica mjesta, prenosi AFP.