Published On: Tue, Jul 23rd, 2019

EVO ZBOG ČEGA Naša stranka predlaže prekid diplomatskih odnosa s Hrvatskom!

Naša stranka zahtijeva od predsjedatelja i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da pozove hrvatskog i slovenskog veleposlanika na razgovor u vezi s odlaganjem nuklearnoga otpada na Trgovskoj gori. Istaknuli su kako se mora tražiti odgovor od Hrvatske po ovom pitanju i po cijenu prijetnje prekida diplomatskih odnosa.

“Moramo dobiti informaciju zašto Hrvatska odbija zajedno sa Slovenijom odlagati nuklearni otpad u Sloveniji, iako je argument i slovenske strane da je zemljište na Trgovskoj gori neprikladno za odlaganje nuklearnog otpada. Od Slovenije očekujemo, ako se već upuštaju u raspravljanje o Trgovskoj gori, da u tu raspravu uključe i BiH”, stoji u priopćenju Naše stranke.

Istaknuli su da je odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, što je na samoj granici s BiH, tema u koju se mora uključiti i Bosna i Hercegovina zbog toga što se radi o otpadu koji sa sobom nosi potencijalnu ugroženost za oko 230.000 građana.

“Ignorantski odnos prema ovom problemu koji su pokazale sve hrvatske institucije kojima su bili upućivani upiti u vezi s Trgovskom gorom je neprihvatljiv. Ne može se govoriti o dobrosusjedskim odnosima ako su se susjedi spremni svjesno upustiti u ugrožavanje života preko 200.000 naših građana”, priopćili su iz Naše stranke.

Prema njihovim riječima, krivnju ne snose samo hrvatske institucije nego i Predsjedništvo BiH istaknuvši da su “nesposobni da imaju ijedan jedinstven stav.”

 

Podsjećamo da  vlasti u Hrvatskoj tvrde kako nisu donijele odluku da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori u blizini granice s BiH.

https://poskok.info/hrvatsko-ministarstvo-zastite-okolisa-nema-odluke-o-odlaganju-nuklearnog-otpada-na-trgovskoj-gori/