Published On: Pet, srp 16th, 2021

Evo zašto Tužiteljstvo BiH misli da i ovaj Hrvat treba ostati u pritvoru

Tužiteljstvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH mjeru jednomjesečnog pritvora za direktora Sigurnosno-obavještajne agencije BiH Osmana Mehmedagića. On je jučer uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Raport je iz izvora sa Suda BiH dobio na uvid obrazloženje prijedloga za određivanje mjera pritvora Osmanu.

U dokumentu se navodi kako Tužiteljstvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Osmana Mehmedagića, Denisa Prcića, Melise Belkić Mujkanović i Emira Mujkanovića.

Mehmedagiću se stavlja na teret da je u momentu kada je saznao da je u tijeku postupak za poništavanje njegove diplome, poduzeo niz aktivnosti kako bi sebi osigurao dokaz da posjeduje visoku stručnu spremu, koja je Zakonom o OSA BiH propisana kao neophodna za vršenje dužnosti generalnog direktora.

Mehmedagić se prvo obratio Pravnom fakultetu u Sarajevu, sa zahtjevom da mu taj fakultet višu stručnu spremu koju od ranije posjeduje, postupkom ekvivalencije prizna kao visoku stručnu spremu, ali taj zahtjev mu je odbijen zbog nepostojanja pretpostavki i zakonom propisanih uvjeta za priznanje više stručne spreme, kao visoke stručne spreme.

Nakon toga se upisao na Pravni fakultet Univerziteta u Travniku na lokalitetu Kobiljača, općina Kiseljak, gdje je upisao treću godinu Pravnog fakulteta – Prvog ciklusa studija.

Sporne diplome

U dokumentu se dodaje kako se, kada je postalo izvjesno da neće blagovremeno pribaviti diplomu diplomiranog pravnika, odlučio u dogovoru sa Prcićem da pribavi diplomu visoke stručne spreme, tako što će mu vlasnik Američkog univerziteta u Tuzli Prcić izdati diplomu, iako Mehmedagić na tom fakultetu nikada nije studirao.

Nakon pribavljanja diplome, navodi se u obrazloženju Tužiteljstva, koja u potpunosti predstavlja krivotvorenu ispravu, jer je nalazom vještaka grafološke struke potvrđeno da je Registar indexa Pravnog fakulteta u Tuzli krivotvoren kidanjem stranica i unošenjem imena Mehmedagić Osmana na mjesto studenta Mujaković Damira.

Prcić je u pretpostavljenom dogovoru s Osmicom s fakulteta uklonio sve dokumente iz kojih se može dokazati da Mehmedagić na tom fakultetu nikada nije studirao.

Kada je prošle godine Nezavisna komisija za nadzor nad radom OSA-om BiH, od Mehmedagića zatražila dokaz da posjeduje potrebnu stručnu spremu za vršenje dužnosti generalnog direktora OSA BiH, on se odlučio da dostavi krivotvorenu diplomu Američkog univerziteta u BiH. Tu je diplomu označio stupnjem tajnosti „Povjerljivo“, zabranio prosljeđivanje akta drugim organima i naložio u smislu člana 65. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH vraćanje tajnog dokumenta OSA BiH. Međutim, ta diploma nikada nije bila uložena u Mehmedagićev personalni dosje u OSA-i.

Tada su oduzeta još dva značajna dokumenta, sigurnosni upitnici. Osobe koje imaju pristup tajnim podacima prethodno moraju ispuniti, kako bi dobili sigurnosnu dozvolu. Tijekom postupka sigurnosne provjere 2015. godine, Mehmedagić nije naveo da posjeduje diplomu visoke stručne sprema s Američkog univerziteta u BiH, a u postupku sigurnosne provjere iz 2021. godine, ponovo nije prikazao ovu diplomu.

S obzirom na to da je datum krivotvorene diplome 2013. godina, jasno je da Mehmedagić tu diplomu nije prikazao, jer je nije ni posjedovao, piše u pojašnjenju Tužilaštva BiH.

U provedenim aktivnostima nakon pretresa Denisa Prcića, na jednoj vikendici u Semizovcu kod držaoca predmeta Nedima Osmanbašića pronađeno je pet servera Američkog univerziteta u BiH, veliki broj računala, stotinjak hard diskova za računala i više od tri stotine CD-a Američkog univerziteta. Na CD-u pod naptisom „Backup Market-Nedim 2008-2009“ pronađen je backup – snimak Studentskog informacionog sistema sa imenima svih studenata Američkog univerziteta Pravnog fakulteta i utvrđeno je da u ovim evidencijama ne postoji evidencija da je tu studirao Mehmedagić.

Dalje je pojašnjeno kako ovaj dokaz potkrepljuje nalaz vještaka grafološke struke i razlog zašto su Matične knjige, dosje studenta, Knjiga izdanih diploma i diploma Američkog univerziteta na ime Osman Mehmedagić nedostupni organima gonjenja, odnosno da su brižljivo skriveni.

Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu naredilo je i provođenje financijske istrage s dodatkom da se utvrde svi dostupni podaci o ostvarenim prihodima i rashodima zaposlenih članova porodice Mehmedagić, kao i podatke o vlasništvu nad putničkim motornim vozilima i nekretninama.

Financijskom istragom, kako piše u dokumentu, utvrđen je izraziti nesrazmjer rashoda u odnosu na prihode i utvrđeno je trošenje izrazito velikih iznosa novca, koji ne potiču sa Osmicinog računa, poput kupovine kuće gotovim novcem od prodavca Šaćira Čedića za ugovoreni iznos od 116.000 KM, uz napomenu da se radilo o dvije kuće koje su bile u izrazito devastiranom stanju. Prihodi i rashodi u tom periodu s bankovnih računa sa kojih Mehmedagić prima platu, te održava štednje, nisu ukazali da novac potiče s bankovnih računa.

Slična situacija je i kupovina putničkog motornog vozila od Asima Sarajlića, delegata u Domu naroda Parlamenta BiH i u to vrijeme osumnjičenu osobu u predmetu optužnice pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Gotovi novac uplaćen na ime ovog vozila kao predujam, također ne potiče s računa Mehmedagića, pokazala je istraga.

S obzirom na to da je u međuvremenu devastirani objekt sagrađen u periodu od ljeta 2017. do kraja 2018. godine, kada se zvanično nastanio na toj adresi, u naravi vila s vanjskim bazenom velikih gabarita, izvršena je analiza da li je bilo trošenja novca s računa koji opravdavaju tako veliku investiciju i financijskom istragom nije utvrđeno značajno trošenje novca, niti bilo kakve razlike u smislu trošenja u odnosu na prethodni period.

Ove do sada utvrđene činjenice, utvrđene su s visokim stupnjem osnovane sumnje da su krivična djela počinjena.

Naime, materijalnim dokazom je potvrđeno krivotvorenje, a brojnim dokazima i činjenica, da je diploma upotrijebljena u vrijeme tehničkog mandata Mehmedagića, nakon isteka mandata i njegove kandidature za novi mandat, pri čemu je stručnu spremu dokazivao krivotvorenom ispravom.

Činjenicom da je svoj privatni dokument prikazao nadležnom tijelu kao službeni dokument OSA-e BiH i sastavni dio njegovog personalnog dosjea, koji pri tome ima oznaku tajnosti, u cijelosti zadovoljava sva obilježja bića krivičnih djela koji mu se stavljaju na teret, navodi se.

S obzirom da protupravno stanje u pogledu diploma Mehmedagića traje još od 2007. godine, i da je njegova diploma s kojom je imenovan na dužnost također predmet istrage, evidentno postoji sumnja da se novac ostvaren nezasluženim uvećanim primanjima po osnovu nezakonite diplome pomiješao s novcem iz nepoznatih izvora, a potom je takav novac promijenio oblik u vidu nekretnina, vozila i tome slično, navodi se u dokumentu.

U prijedlogu mjera pritvora vodi se da je Tužiteljstvu BiH Osmica odbio dostaviti diplomu, potom je nadležnom tijelu dostavio diplomu označenu oznakom tajnosti, a onda kada je bio izložen naredbi Suda BiH nije predao diplomu, nego je drži na njemu poznatoj tajnoj lokaciji. Ove okolnosti pokazuju naročitu upornost u pokušajima Mehmedagića da spriječi otkrivanje i dokazivanje krivičnog djela.

Znao da će biti uhićen

Osim toga, dodaje se da je dan prije lišenja slobode, pripadnik OSA-e i prijatelj Mehmedagića Muhamed Pekić kontaktirao je policijskog službenika MUP-a KS kako bi se uvjerio da li je njegovo saznanje, odnosno saznanje generalnog direktora točno, da će Mehmedagić biti lišen slobode.

Zanimljivo je da se navodi i to da, s obzirom na to da je akt Tužiteljstva BiH prema MUP-u KS upućen u ponedjeljak 12.7.2021. godine, od tog dana Mehmedagić nije boravio na kućnoj adresi, nego na tajnoj lokaciji, što su službenici saznali prilikom razgovora s njegovom suprugom.

Iz ovih okolnosti vidljivo je da s pozicije Generalnog direktora OSA BiH Mehmedagić Osman prikuplja informacije o svom krivičnom predmetu.

Način izvršenja i posljedice krivičnog djela su teško narušavanje ugleda BiH u svijetu, poremećaj odnosa s partnerskim službama i ugrožavanje sigurnosnog sektora BiH, ne samo zbog činjenice da se radi o krivotvorenoj diplomi, nego i činjenici da je vijest o uhićenju prvorazredna senzacija u svjetskim medijima, navodi se.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x