Published On: Tue, Sep 15th, 2015

Evo zašto rat u Siriji neće uskoro završiti

Čini se kako još dugo centar režima sirijskog predsjednika Bašira al Asadaneće pasti. Područja Damaska pod državnom vlasti su mirna i funkcionalna, posvjedočio je novinar BBC-a. Ministarstvo obrane pod velikim je mjerama osiguranja, ali neometano radi. Režim je svoje najjače snage uputio u Damask jer im je važno da zadrže kontrolu nad glavnim gradom.
Vojnici s kojima je razgovarao reporter dobro su opremljeni, ne sumnjaju u svoje vođe i čvrsto drže svoje pozicije. Jedna od strateški najvažnijih prvih linija u Damasku je u četvrti Jobar. Za pobunjenike je ona važna jer bi liniju sirijska vojska mogla probiti i s tim bi bilo ugroženo uporište pobunjenika u istočnoj Ghouti, zelenoj oazi nadomak samog Damaska.
Asadov režim treba Jobar jer on štiti srce Damaska – predsjednička palača samo je nekoliko kilometara udaljena od vojnih položaja. Međutim, u posljednje vrijeme, državnoj vojsci situacija je olakšana jer se pobunjeničke skupine međusobno sve žešće sukobljavaju. Tako je Jaish al-Islam jedna od najbolje organiziranih skupina izvela nekoliko napada na području istočne Ghoute koju drži druga pobunjeniička skupina.
Stanovnici Damaska tvrde da se grad ‘smanjio’, jer nakon više od četiri godina borbi na tom području ne usude se ući u pojedine dijelove grada. Ekonomiju je uništio rat, a cijene su mnogo veće nego prije početka sukoba. Unatoč otežanoj situaciji, poljoprivrednici još uvijek donose hranu na tržnice na kojoj prodaju svoju robu.
Unatoč gubicima proteklih godina, Asad ima podršku Rusije, Irana i Hezbolaha iz Libanona. Navodno se rame uz rame sirijske vojske protiv pobunjenika bore i ruski vojnici, a podrška pripadnika boraca Hezbolaha je javna.
Zapadne zemlje shvatile su ono što susjedi Sirije znaju još od početka rata 2011. – rat izvozi nasilje, probleme i izbjeglice. Broj stanovništva Sirije se prepolovio od početka sukoba. Nade u smirivanje sukoba među izbjeglicama nema, postalo je jasno da se neće tako brzo vratiti kući.
Veliki regionalni i svjetski moćnici koji također interveniraju u Siriji samo kompliciraju stvari jer svatko u tom ratu ima svoju računicu.
Novinar naglašava da slike s bojišta koje je posjetio prošla dva tjedna, i pozivi s političarima koji se nalaze daleko od Sirije nisu dali osjećaj da će ovo ubrzo završiti. ‘Politika i diplomacija ovdje neće puno pomoći’, zaključuje novinar.