Published On: Sri, lis 14th, 2015

EVO ZAŠTO PRIVREDNICI MORAJU NOSITI UTRŽAK U BANKE: Vlada FBiH želi se zadužiti na domaćem tržištu a ne od MMF-a

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu da je cilj rebalansa proračuna FBiH, koji je danas usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH, bio da ne povećavaju primitke, te da je Vlada FBiH uspjela zaokružiti taj dio.

Pojasnila je da su zamijenjeni izvori financiranja za 200 milijuna KM koji će biti osigurani kod komercijalnih banaka po kamati od tri do četiri posto s rokom povrata od sedam godina, kao kod MMF-a.

Milićević je istaknula da se kamata na sredstva MMF-a obračunava po tečaju dolara na dan povlačenja pojedinačnih tranši, te da procjenjuje kako ona u sljedećoj godini neće biti manja od četiri posto.

Upitana hoće li u proračunu za 2016. biti planirano više sredstava za slabije razvijene dijelove FBiH, s obzirom  na to da amandmani koji su to predlagali nisu uvršteni u rebalans, Milićević je rekla da je cilj Vlade FBiH ravnomjeran razvoj kantona i općina, ali da mora postojati jasna procjena i parametri o potrebama i prioritetima.

Dodala je da preferira javne investicije, te da kantoni moraju za sebe pronaći više prostora u tim proračunskim stavkama, a ne u stavkama jednokratnih transfera za niže razine vlasti.

Inače, rebalans federalnog proračuna za 2015. godinu usvojen je većinom glasova u Domu naroda Federalnog parlamenta. Za ovaj rebalans glasao je 31 izaslanik, 14 ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. Prethodno su neki izaslanici odustali od svojih amandmana. Za rebalans federalnog proračuna glasovali su izaslanici HDZ BiH, SDA i SBB-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare