Published On: Sub, velj 1st, 2014

EVO ZAŠTO JE ZLATKO PUKAO: EU traži federalizaciju cijele BIH, osuđuju centralizam Sarajeva


U javnost je procurio konačan nacrt Rezolucije o BiH Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i iz kojeg je vidljivo kako se jasno traži jednako pravo za sva tri konstitutivna naroda,
osuđuju opstrukcije centralističkih snaga te se po prvi put izravno kritizira nefunkcionalan Daytonski ustroj BiH, a pažnja stavlja i na koncept federalizacije. Zaključci koji se navode u ovoj rezoluciji očito su Lagumdžiji bili poznati tjedan dana prije nego medijima u BIH. Oni ujedno pojašnjavaju zašto je prvi “socdemokrat” u BIH zaprijetio izolacionizmom, ustajući protiv EU i NATO integracija te zašto se ovih dana fotografira uz bok Naseru Oriću i do jučer tako mrskim nacionalnim bošnjačkim partijama. Konačno su skinute maske i o tzv. multietničkom SDP-u. Hrvatske stranke u  BIH okupljene u HNS-u kojeg bošnjački sateliti HSP i SPP ovih dana pokušavaju razbiti, konačno bi i iz takvog ponašanja morale izvući poruku.

– Pozdravljamo dogovor šest stranaka postignut u Bruxellesu, ali žalimo zbog opstrukcija njegove implementacije od centralističkih snaga. Napominjemo važnost slijeđenja principa federalizacije i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao daljnji put BiH, navodi se u točki 2. spomenutog dokumenta.
Drugim riječima, Europski bi parlament, ukoliko uskoro usvoji ovu rezoluciju, mogao potvrditi kako su opravdani strahovi Hrvata koji su u dva navrata ostali bez legitimnih predstavnika u Predsjedništvu te istodobno prozvati one snage koje su radile na neprovedbi načela dogovorenih u Bruxellsu koja su, podsjećamo, Hrvatima trebala jamčiti pravo na izbor svojih predstavnika.

U tom kontekstu u dokumentu se poziva europske institucije, a pogotovo Komisiju za proširenje da pojačaju napore kako bi se postigao dogovor o provedbi presude ‘Sejdić-Finci’.

– Pritom se mora jamčiti jednaka prava za sve konstitutivne narode i građane, ističe se u Rezoluciji, uz opasku kako treba nastaviti i pojačati implementaciju ciljeva iz EU agende, uključujući i demokratski razvoj, ekonomski prosperitet i pažnju u poštivanju ljudskih prava.

Spajanje županija

U ovom se dokumentu po prvi puta upozorava na “kompleksnost i neučinkovitost ustavne arhitekture koja je proizašla iz Aneksa 4 Daytonskog sporazuma” kao i na tromost domaćih lidera i njihovu nesposobnost za postizanje kompromisa.
Sve to, tvrdi se, ima negativnu posljedicu na kapacitet države na europskom putu kao i život građana, a istodobno se konstatira kako je hitno potrebna reforma Ustava kako bi se postigla funkcionalnija i demokratičnija država
– Ponavljamo kako je ustavna reforma ključ za transformaciju BiH u funkcionalnu i učinkovitu državu, ističe se u Rezoluciji, te daje prilično zanimljiv osvrt na stanje i mogućnosti promjena u Federaciji. Naime, političke aktere tog entiteta poziva se da, u kontekstu ustavnih promjena, razmotre konkretne prijedloge uključujući i mogućnost spajanja županija kao i preraspodjelu nadležnosti, a sve s ciljem pojednostavljenja složene strukture, balansiranja zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana, eliminiranja etničke diskriminacije i stvaranja učinkovitije i jeftinije administracije.  Domaći lideri se pritom pozivaju da razmotre savjete Venecijanske komisije.

Otklon od nacionalizma

Rezolucija poziva i na razmatranje prava BiH na sudjelovanje u Vijeću ukoliko ne bude napretka oko provedbe presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga. Pritom se upozorava kako će legitimitet izbora 2014. biti doveden u pitanje ukoliko presuda ne bude provedena u djelo.
U dokumentu se ističe zabrinutost zbog konstantnog nedostatka zajedničke vizije domaćih političara koji dolaze iz tri naroda, te se pozivaju sve stranke sa svih razina da konačno uspostave kooperaciju i dijalog kako bi prevladali postojeće zapreke te postigli napredak u reformama od koje će korist imati svi građani BiH. Također, civilno društvo se poziva preuzeti aktivniju ulogu u ovim procesima.
U dokumentu se jasno poziva na otklon od nacionalističke i etnocentrističke retorke koja dolazi od predstavnika sva tri naroda te se osuđuju svi pokušaju segregacije ili diskriminacije na osnovi nacije i religije. Domaći lideri na više su mjesta doživjeli kritike, a posebno u dijelu koji govori o implementaciji Mape puta i dijaloga na visokoj razini kako bi se ispunili uvjeti nužni za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ukoliko Europski parlament dokument usvoji u ovom obliku, to će biti jasan znak kako Unija, barem na retoričkoj razini, nastavlja zaokretati odnos prema BiH i nametnuti se kao aktivan igrač međunarodne zajednice na ovom terenu.

Govoriti jednim glasom

Od Vlada i institucija na svim razinama se traži veća učinkovitost i funkcionalnost te ustroj mehanizma koordinacije kako bi se osiguralo harmonizirano usvajanje i primjena europske pravne stečevine. Konkretno govoreći, zahtijeva se da svi čimbenici govore jednim glasom na državnoj razini uz opasku kako bez tog mehanizma pristup Europskoj uniji ostaje blokiran.

Odlučniji odnos prema BiH

Rezolucija ističe kako proces proširenja EU-a ide mnogo dalje od jednostavnog transfera pravne stečevine i mora biti temeljen na stvarnom i iskrenom vezivanju uz europske vrijednosti. Stoga se traži i propitivanje odnosa prema BiH, uzimaju u obzir usporavanje progresa prema statusu kandidata, te uspoređujući napredak zemalja u okružju.
U tom kontekstu zahtijeva se od međunarodne zajednice, Europskog vijeća i zemalja članica da povećaju napore kako bi se postigao konsenzus domaćih lidera koji trebaju nastavili s ustavnim promjenama i reformama na europskom putu, uz naglasak kako
BiH treba postati ključni prioritet 2014. godini.

Odluke suda obvezujuće

Kada je riječ o ovogodišnjim izborima, treba napomenuti kako Odbor za vanjske poslove jasno ističe kako je nužno što prije okončati priču oko donošenja izmjena Izbornog zakona, podsjetivši u tom kontekstu kako su odluke Ustavnog suda obvezujuće i moraju biti provedene.

Žaljenje zbog IPA-e

Europski će parlament, ukoliko usvoji ovaj dokument, izraziti i žaljenje, ali i puno poštivanje odluke o poništavanju projekata predviđenih iz programa IPA 1, uz zabrinutost kako bi milijuni iz europskih fondova u sklopu programa IPA 2 također mogli zaobići našu zemlju.