Published On: Fri, Jun 7th, 2013

Evo tko je “žena u crvenom”

Istanbul — Simbol protesta u Turskoj “žena u crvenom” zove se Sejda Sungur, radi na Tehničkom univerzitetu i kaže da se ne razlikuje od tisuća drugih koji demonstriraju.

Fotografija devojke obučene u jednostavnu crvenu haljinu, koju policajac prska suzavcem obišla je svet i još više ujedinila ljude na ulicama gradova Turske.

Ipak, to što se sada nalazi na plakatima širom zemlje i što je simbol borbe protiv režima premijera Tajipa Erdogana ne znači mnogo Sejdi, koja je u park u kome je sve počelo sišla iz obližnje kancelarije.

Ona ne želi da je zovu “ikonom”, niti da previše priča za medije. Jednoj turskoj stanici kratko je rekla:

“Mnogo drugih ljudi, koji se ni po čemu ne razlikuju od mene, izašli su takođe na ulicu kako bi zaštitili park, odbranili svoja prava, demokratiju. Njih je policija takođe prskala gasom”, kaže ova skromna naučna radnica sa odseka za arhitekturu. 

Njene kolege sa fakulteta, koji se nalazi nedaleko od parka Gezi, kažu da je Sejda među prvima izašla napolje kako bi pružila podršku mladima koji su se okupili.

“Bilo je pedesetak ljudi u ponedeljak, kada je policija prvi put napala. Ponovili su to u utorak, Sejda i neki prijatelji su izašli odmah, a mi ostali smo im se pridružili nešto kasnije. Našli smo je kako leži na klupi i pokušava da izvadi kontaktna sočiva”, kaže Eren Kurkučoglu, asistent istraživač na fakultetu.

Sejda Sungur i njene kolege bave se urbanim planiranjem i potpisnici su peticije za zaštitu jedne od poslednjih zelenih površina u gradu.

“Njihove namere ugrožavaju naše radno okruženje, profesiju, ali i životni prostor. Oni sve rade naopako, a građani Istanbula to ne prihvataju”, piše u peticiji.