Published On: Čet, ožu 24th, 2022

Evo što su Bauk, Grmoja, Kapulica, Škoro i Zekanović predložili za rješenje hrvatskog pitanja; od trećeg entiteta do…

Moram priznati da me strah. Hrvatima je situacija u BiH nikad gora, osim u ratu. Nemamo prikriveno bojkotiranje promjena.  Bakir Izetbegović je jasno i glasno rekao da ne želi mijenjati ovaj izborni zakon, nakon višednevnih razgovora je odustao od toga. Stvorio je svoju političku poziciju na način da kada bi pristao na promjene da bi izgubio izbore. On sad mora birati hoće li riskirati svoju političku propast ili će riskirati da država ode u propast. Poznavajući njega bojim se da bi se mogao dogoditi ovaj drugi scenarij. Tu je Hrvatska i mi preko EU možemo i preko Daytonskog sporazuma, možemo odraditi dosta toga. Bruxelles i Ankara imaju veliku utjecaj, ali se mogu dogovoriti. Mislim da oni mogu utjecati da Hrvati dobiju jedan status. Mora se donijeti, rekao je Zekanović

BiH bez Hrvata ne bi bila BiH, dodao je Miroslav Škoro koji se obrušio na HDZ, ustvrdivši između ostalog da je hrvatski HDZ potaknuo cijepanje HDZ-a BiH te tako doprinio slabljenju položaja Hrvata.

– Bitno je da mi podržimo odluku hrvatskog naroda u BiH da se njihov glas čuje. Hrvatska mora poslati glasnu poruku. Hrvata je manje, ali su konstitutivni narod, kazao je Škoro.

– Predsjednik Tuđman je priznao BiH kao državu triju konstitutivnih naroda. Ejup Ganić je u svojoj knjizi da u potpunosti razumije Franju Tuđmana jer je u strahu od toga da će doći trenutak kada će drugi birati predstavnike hrvatskog naroda, rekao je Mario Kapulica te ustvrdio da je hrvatska politika u prošlosti pravila velike greške glede odnosa prema ovom pitanju, apostrofirajući izjavu Stipe Mesića iz 2000. kada je rekao da su Hrvati u BiH problem Sarajeva, a ne Zagreba.

Bauk je rekao da bi se Hrvati trebali organizirati i birati bošnjačkog člana Predsjedništva, dodavši nakon toga da se šalio i da mu smeta što se previše vremena posvetilo ovoj temi.

Mostovac Grmoja je rekao da Hrvati trebaju, ako na koncu ne dođe do dogovora prije ovogodišnjih izbora, pronaći rješenje kroz treći entitet. Kazao je da su ga sarajevski mediji razapeli proteklih dana zbog izjava o bošnjačkoj politici spram Hrvata./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Lamza
Lamza
1 mjesec prije

Dobar članak. Ko ga je pisao?

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Hrvati iz BiH moraju osigurati inicijalnu financijsku potporu MZ, EU i USA, Ne želeći da im muhamedanci ponovo biraju predstavnike u najviše organe vlasti i da se pretvaraju da su Hrvati kako bi ovladali domovima naroda.hrvatski narod ide u osnivanje Hrvatske republike Hercegbosna, koja momentalno treba da bude pod NATO štitom i u EU, činjenicom da su svi Hrvati građani EU.