Published On: Pon, tra 8th, 2013

Evo što srpski mediji pišu o prosvjedu protiv ćirilice

Dopisnik beogradskih Večernjih novosti iz Zagreba javlja kako je na današnjem prosvjedu na Trgu bana Jelačića bilo 15.000, “kako oni kažu, veterana” i naglašava da Zagrepčani za prosvjed “nisu pokazali veliko zanimanje i većina ih je ostala kod kuće”. Novosti donose dosta iscrpno što je rečeno na skupu i kako su prosvjednici bili odjeveni jer je njihov novinar očito bio na Trgu bana Jelačića oko podne.
– Glavna zvijezda zagrebačkog okupljanja bio je pjevač Thompson koji je dočekan kao heroj i uz najavu da ga ”progone kao Vukovar”. Otpjevao je nekoliko pjesama, uz gromoglasne ovacije veterana – piše dopisnik Novosti dodajući kako su govornici apelirali “na mirno iskazivanje prosvjeda” pa je sve proteklo bez ijednog izgreda.

Agencija Beta izvješćuje kako “okupljeni građani nose uglavnom hrvatske zastave i zastave svojih ratnih postrojbi, neki su odjeveni u svoje ratne odore i nose transparente na kojima, između ostalog, piše “Vukovar je moja Hrvatska”, “Mi smo rekli ‘ne'”, i “Veleizdajnici, dosta je”. Neki prosvjednici skandiraju “Vukovar, Vukovar”, a na velikoj su pozornici transparenti s natpisima “Hrvatski Vukovar, za Hrvatsku, “ne” ćirilici u Hrvatskoj”. Novinar Bete zamijetio je da “neki sudionici nose fotografije generala Ante Gotovine”, a na jednom od transparenata latinicom piše “Vukovar nikad neće biti…”, nakon čega stoji riječ “Vukovar” napisana ćirilicom. (mf VLM)