Published On: Čet, tra. 26th, 2018

Evo što povjesničari misle o Kolindinoj ideji za Jasenovac

Gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji “S predsjednicom izvan protokola”, Kolinda Grabar Kitarović svojom je izjavom o Jasenovcu uključila alarm. Na pitanje Predsjednica Republike Hrvatske je izjavila:

U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je predsjednica, te dodala:

“Pitanje Jasenovca i žrtava ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga tko želi promicati bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Iznimno dobrim u tom smislu smatram prijedlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnoga povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu”.

Povjesničar Tvrtko Jakovina na to je odgovorio:
“Nažalost mi jako dobro znamo što je bio Jasenovac i što se tamo događalo. Ono oko čega su se različiti povjesničari sporili jest samo broj žrtava. Trenutačno se operira s brojem od 83. 857 žrtava, dakle govorimo oko 85.000 ljudi koji su nepobitno utvrđeni i mi imamo više desetljeća instituciju koja se bavi upravo utvrđivanjem broja žrtava, a zove se Javna ustanova Jasenovac.

S druge strane, dok je predsjednica bila ministrica i članica Vlade HDZ-a, osnovano je uz 2 postojeća i 8 novih studija povijesti. To što ona sad predlaže može značiti sljedeće:Prvo – da smatra da su tvrdnje godpodina Igora Vukića o tri logora Jasenovac jednako validne kao sva istraživanja znanstvenika koji su se bavili ovom problematikom. Drugo –  njezin prijedlog potpuno korespondira sa prijedlozima srpskih političara s konca 80-ih godina u koji su govorili o više od milijun žrtava u Jasenovcu, koji su to isto predlagali u vrijeme Miloševića.

Mi imamo 10 studija povijesti, mi imamo formiranih nekoliko instituta i smatram da hrvatskoj slabašnoj humanistici nitko već odavno nije dao ovakvu pljusku.  I četvrto – ona je doktorandica na studiju politologije, pa vjerojatno zna da se znanost ne rješava komisijama. Ne možemo osnovati komisiju da bi pronašli lijek za rak. Ne možemo formirati komisiju da bi došli do znanstvenog pravorijeka. Kad bi se to tako radilo onda ne bi bili potrebni ni studije ni Javna ustanova Jasenovac.”

Za mišljenje smo pitali i povjesničara Zlatka Hasanbegovića, koji se pak slaže s hrvatskom predsjednicom, te je napisao:

“Njezina izjava podudarna je s mojim pogledima. Sva kontroverzna pitanja treba prepustiti povjesničarima i kompetentnim istraživačima i jasenovačku problematiku, kao i sva ostala pitanja iz rata i poraćaizmijestiti iz dnevno-političkog i stranačkog diskursa. Moderna hrvatska država nastala isključivo na nacionalnoj volji našega naraštaja, demokratskim vrijednostima i pobjedi u Domovinskom ratu treba se s poštovanjem odnositi prema svi žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća bez obzira na ideološku, vjersku i političko-nacionalnu pozadinu njihova stradanja.”

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer