Published On: Sat, Sep 5th, 2015

EVO ME DOMA: Njemci vraćaju 75.000 azilanata na Balkan, građani BiH na listi

BERLIN – Njemačka će odbiti oko 75.000 zahtjeva za azil ljudi iz sjeveroistočne Europe, u namjeri da ubrza proces izručenja za one čije zemlje porijekla smatra sigurnima, piše njemački list “Spiegel”
To će biti učinjeno kako bi se njemačka administracija usmjerila na izbjeglice iz Sirije i Iraka.
List je  objavio je da je najmanje 10.000 stranaca deportirano iz Njemačke od početka godine, od kojih je većina sa Zapadnog Balkana, uglavnom iz Srbije i Makedonije, što je približan broj kao cijele 2014. godine.
Njemačka ove godine očekuje priljev oko 800.000 izbjeglica i migranata, što je četvrostruko više nego 2014. godine, navodi Reuters.
Direktor Federalne agencije za migracije i izbjeglice, Manfred Schmidt, rekao je za “Spiegel” da će vlasti do kraja godine donijeti odluku o najmanje 75.000 zahtjeva za azil, koje su podnijeli migranti sa Zapadnog Balkana i da će većina njih biti odbijena.
Kako se očekuje, koalicija kancelarke Angele Merkel, trebala bi sutra usvojiti niz mjera, uključujući i one koje podrazumijevaju ubrzavanje procedure za dodejlu azila.
Među zemljama koje se već nalaze na popisu sigurnih su Srbija, Makedonija i BiH.
Na agendi se nalazi i proširenje popisa zemalja koje se smatraju sigurnima, što znači ukidanje prava za azil njihovim građanima, na koju će najvjerojatnije biti dodane Albanija, Kosovo i Crna Gora, navodi britanska agencija.
Među zemljama koje se već nalaze na popisu sigurnih su Srbija, Makedonija i BiH.
(b92)