Published On: Čet, stu 19th, 2020
#3rd | By Desk

Evo koliko su i kako školovani čelni ljudi u hrvatskim općinama i gradovima u BiH

Hrvati u Bosni i Hercegovini, odnosno općine i gradovi s hrvatskom većinom, relativnom ili značajnom, osvojili su ukupno 26 (grado)načelničkih pozicija s tim da bi to zbog neobičnog slučaja u Travniku moglo postati jedna manje, odnosno 25.

Hrvati imaju (grado)načelničke pozicije u ukupno 26 općina i gradova. Od toga, HDZ-ovih je 22, a oporbi su pripala četiri načelnika – u Tomislavgradu je pobijedio kandidat HNP-a Ivan Buntić, a u Rami i Odžaku kandidati HDZ-a 1990 Jozo Ivančević i Drago Zečević dok je malu općinu Dobretići uzeo HSS Stjepan Radić i njihov kandidat Ivo Čakarić.

Od četiri oporbena kandidata, njih trojica završila su fakultete – Buntić čak dva, onaj agronoma i ekonomista, Ivančević je liječnik oftalmolog dok je Čakarić završio građevinu u Rijeci gdje je i radio prije načelničkog posla. Drago Zečević, odžački čelnik, ima SSS – elektromonter.

Među HDZ-ovim načelnicima i gradonačelnicima prednjače ekonomisti. Prvi čovjek Orašja Marijan Oršolić je ekonomist, kao i Ljubo Grizelj, grudski načelnik. Ekonomist je i Marin Radišić koji vodi općinu Čitluk i njegov kolega iz Ravnog Andrija Šimunović, kao i načelnik Kupresa Zdravko Mioč te širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

I pravnici su solidno zastupljeni, diplomirani pravnik je Vedran Markotić gradonačelnik Ljubuškog, kao i dugogodišnji načelnik Žepča Mato Zovko te novoizabrani načelnik Novog Travnika Stjepan DujoStjepan Piljić koji vodi malu općinu Domaljevac Šamac je završio razrednu nastavu, načelnik Usore Zvonimir Anđelić je građevinski inženjer, Dragan Jurković, čelni čovjek jedinog hercegovačkog morskog gradića – Neuma – je viši asistent na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić je liječnik interne medicine, a kolega po struci mu je i livanjski gradonačelnik Darko Čondrić.

Novi načelnik Posušja Ante Begić je završio novinarstvo u Mostaru, a srednjobosanci, čini se, vole povijest i zemljopis. Tako su i Renato Pejak iz Kreševa i kolega mu Boris Marjanović iz Viteza završili povijest i zemljopis.

Zdravko Marošević, načelnik Vareša, jedini je “srednjoškolac” među HDZ-ovcima, a novi/stari načelnik Stoca Stjepan Bošković završio je elektrotehniku u Zagrebu.

Goran Pejaković, koji bi po svemu sudeći trebao postati načelnik Travnika nakon što je kandidat SDA umro na izborni dan, također je – ekonomist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>