Published On: Pon, stu 29th, 2021

Evo koliko je migranata u protekloj godini prošlo i ostalo u BiH

Kroz BiH su u proteklih godinu dana prošla ili je u njoj ostala 13.294 migranta, objavljeno je u najnovijem izvještaju Visokog povjerenstva za izbjeglice Ujedinjenih naroda koji je objavljen prije nekoliko dana.

Usprkos tako visokim brojevima, u proteklu godinu dana samo je njih 95 izrazilo namjeru da podnese zahtjev za azil u BiH.

136 djece bez pratnje

Osim toga, prema podacima UNHCR-a, u BiH je registrirano čak 136 djece bez pratnje, odnosno bez roditelja ili staratelja, prenose Nezavisne.

Gledano po mjesecima, najviše novih dolazaka u BiH je bilo u srpnju, odnosno njih 2.236, što je približno kao i prošle godine u tom mjesecu.

Iz podataka je vidljivo da je broj novih migranata u BiH postupno rastao od siječnja, kada ih je bilo 714, do srpnja, nakon čega je ponovo počeo blago opadati.

Već u veljači taj broj je prešao tisuću i od tada je postupno rastao.

Ne računajući Sjevernu Makedoniju, upravo je kroz BiH najviše migranata prošlo na putu ka zapadnoj Europi, koja je uglavnom cilj većine.

U Sjevernu Makedoniju su u proteklih godinu dana ušla ili u njoj odranije boravila 15.442 migranta, a razumno je pretpostaviti da je najveći dio njih do zapadne Europe pokušao proći preko teritorija BiH.

Natrag u BiH

To se može zaključiti i iz podatka da je u Srbiji u istom periodu registrirano 9.154 migranta, od kojih je bar dio ušao s teritorije Sjeverne Makedonije. Iduća je Albanija, s ukupnim brojem novopridošlih migranata 8.221, a za pretpostaviti je i da je najveći dio njih ušao na teritorij BiH. Kroz Crnu Goru je prošlo 2.760 migranata, a kroz Kosovo 1.091.

Mapa koju je predstavio UNHCR pokazuje da su u BiH migranti ulazili preko Srbije i Crne Gore, a da je u te zemlje BiH vraćala dio onih koji su prešli teritorij.

Iz BiH migranti uglavnom ulaze u Hrvatsku, a mapa UNHCR-a pokazuje da je Hrvatska veliki dio tih ljudi vratila u BiH.

Najviše novopridošlih migranata je u Srbiji na koju otpada 6.228 migranta, ili oko 58 posto. BiH je na drugom mjestu sa 3.769 migranta, ili oko 35 posto. Na ostale zemlje otpada između jedan i dva posto novopridošlih.

U BiH je najviše registrirano Afganistanaca, Sirijaca i Iranaca, koji predstavljaju inače najbrojniju grupu onih koji se u Europu prebacuju preko regije.

Sudeći prema pojačanom prljevu migranata u Europu preko teritorije Bjelorusije u proteklih mjesec do dva, za očekivati je da bi pritisak na zapadnobalkanske zemlje u manjoj mjeri mogao oslabiti ako se kriza na poljsko-bjeloruskoj granici produži.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Derim
Derim
1 godina prije

Treba neko i naseljavati prostore sa kojih su katolici iscezli.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Ali nekim čudom oni se naseljavaju samo tu kod vas svoje ljubljene braće, po vjeri, oružju i ideologiji.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

Riječ je samo o protekloj godini , ali ako se uzmu u razmatranje prethodne godine tada u BiH ilegalno boravi oko 100.000 uljeza, bez ikakovih dokumenata.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon Kruso
1 godina prije

Pola miliona minimalno ,ljevicari i islamisti sakrivaju istinu

Derim
Derim
1 godina prije

Samo nek su muslimani.