Published On: Pon, lis 14th, 2019

Evo koliko dana su bh. političari proveli u strukturama HVO-a i Armije BiH

U jedinstvenom registru branitelja objavljeni su podaci o broju dana koje su domaći političari proveli u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO) za vrijeme rata u BiH.

Prema podacima iz registra koji je kreiralo Federalno ministarstvo branitelja i invalida, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić proveo je 1.428 dana u Armiji RBiH, dok je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara proveo 1.470 dana u HVO-u, piše Klix.ba.

Federalnom ministaru branitelja Salki Bukvareviću evidentirano je 1.249 dana (200 u Patriotskoj ligi i 1.049 u Armiji RBiH), predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću 390 dana u Armiji RBiH, a ministrici obrane BiH Marini Pendeš 1.470 dana u HVO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić proveo je 1.475 dana u Armiji RBiH, dok je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović proveo 647 dana u Armiji RBiH.

Ukupno 120 dana u HVO-u provela je zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, a njen stranački šef i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović proveo je u HVO-u 1.410 dana.

Predsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić ima evidentirano 738 dana u Armiji RBiH, predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković 1.475 dana u Armiji RBiH, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović 1.468 dana u Armiji RBiH.

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović proveo je 613 dana u Armiji RBiH, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić 1.159 dana u Armiji RBiH, potpredsjednik bh. entiteta FBiH Milan Dunović 984 dana u Armiji RBiH, a bivši zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Sadik Ahmetović 1.466 dana u Armiji RBiH.

U registru su objavljeni podaci koji govore kako je predsjednik PDA i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Mirsad Kukić proveo 984 dana u vojnim formacijama (195 u Patriotskoj ligi i 789 u Armiji RBiH), šef Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović 1.230 dana u HVO-u, predsjednik NBL-a i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić 1.475 dana u Armiji RBiH, ministar za pitanja boraca SŽ Ismir Jusko 1.475 dana u Ministarstvu unutarnjih poslova RBiH, a aktualni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i državni parlamentarac Šemsudin Dedić 739 dana u Armiji RBiH.

U jedinstvenom registru boraca nema podataka koji se odnose na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, ali ni na vječitog parlamentarca Halida Genjca.

U videoprilogu podsjećamo vas kako su uoči izbora 2006. komunicirali o ratu Željko Komšić i Bakir Izetbegović, prenosi Jabuka.tv

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare