Published On: Wed, Feb 22nd, 2017

Evo kolike su gradonačelničke plaće u Širokom Brijegu, Mostaru, Sarajevu …

Novi gradonačelnici su vrlo brzo nakon izbora preuzeli funkcije i počeli s radom, dok je Grad Sarajevo novog gradonačelnika dobio početkom ovog mjeseca. U Bosni i Hercegovini postoji 12 službenih gradova. Istražili smo koliko mjesečno inkasiraju prvi ljudi najvećih sredina u državi.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega za N1 je rekao: “Moja plaća nije tajna. Iznosi 2.800 sa svim dodacima.”

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća ima plaću u visini tri prosječne plate. “Odlukom Vijeća meni je propisana plaća u iznosu tri prosječne. Sa svim dodacima moja plaća iznosi 2.400 KM”

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, svoju platnu listu javno je obznanio, a njegova mjesečna primanja iznose 3.197 KM.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle je kazao da sa minulim radom i svim dodacima njegova mjesečna plaća iznosi 3.160 KM. “Bez minulog rada plata je 2.686 KM”, dodao je Imamović.

Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović za N1 je kazao da je njegova posljednja, siječanska, plaća iznosila 4.011 KM neto, sa svim dodacima i minulim radom.

Početkom veljače Sarajevo je dobilo novog gradonačelnika, a funkciju je preuzeo Abdulah Skaka. Prvu plaću dobit će u ožujku, a za N1 je rekao da će njegova mjesečna primanja iznositi blizu 2.800 KM.

Poznato je da se lokalni izbori u Mostaru nisu održali već osam godina, a funkciju gradonačelnika od 2004. godine obavlja Ljubo Bešlić. S Bešlićem nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali prema dostupnim podacima u periodu 2004. – 2009. njegova plaća je iznosila 2.750 KM, a od 2009. ona iznosi 3.050 KM.

Mićo Mičić za obavljanje poslova gradonačelnika u Bijeljini mjesečno inkasira 3.936 KM bez minulog rada, javlja N1

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović za načelnika je ponovo izabran u oktobru prošle godine. On je na navedenoj poziciji od 2012. do 2016. godine primao mjesečnu plaću u iznosu 4.056 KM uz dodatak od 170 KM.

Iz Ureda gradonačelnika Trebinja, Luke Petrovića za N1 kazali su da je prema Zakonu utvrđena plaća gradonačelnika od 2,85 prosječne plate gradske uprave za prethodnu godinu uvećanu za 20% i iznosi 2.720 KM. Novom Odlukom o visini plaća funkcionera utvrđena plaća gradonačelnika je za 35% umanjena u odnosu na onu koja bi bila obračunata prema Odluci koja je važila u ranijem periodu.

Iznos plaće gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije i Igora Radojičića gradonačelnika Banjaluke do trenutka objavljivanja članka nismo uspjeli dobiti od njih osobno zbog spriječenosti obavezama ili iz gradskih službi za informiranje prenosi abc portal.