Published On: Uto, stu 16th, 2021

Evo kako ministar Čampara, pod krinkom reformi, planira ukinuti 10 županijskih MUP-ova i policiju u FBiH ustrojiti po uzoru na RS

Zanimljivo. Po uzoru na Republiku Srpsku. Naime, sastanku su se odazvali ministri unutarnjih poslova iz većinski bošnjačkih županija, no istodobno ni jedan hrvatski kolega nije došao na to okupljanje, koje se pretvorilo u pokušaj realiziranja jednonacionalnih projekata.

Kako doznaje Večernji list, ministar Čampara je na dnevni red stavio točku jačanja kapaciteta policijskih struktura u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma te, što je posebno važno, “zaštite teritorijalnoga integriteta i suvereniteta BiH”.

Nije poznato što se pod tim podrazumijevalo osim ako nije odgovor na poteze RS-a, odnosno prijetnje oružanim sukobima. Zbog čega dakako hrvatski ministri nisu ni željeli sudjelovati.

No, u nizu tema, nabacanih bez ikakve logike, našla se još jedna koja naizgled djeluje tek prihvatljivo jer je BiH, pa tako i entiteti, stalni predmet eksperimenata, odnosno reformi za koje se zapravo ne zna čime bi mogle rezultirati. Upravo je takva bila točka tri o “inicijativi za pokretanje zakonodavne reforme policije u suradnji s OHR-om, Veleposlanstvom SAD-a u BiH i Izaslanstvom EU-a u BiH.

Prema zapisniku s tog sastanka, ministar Čampara predložio je da se otvori mogućnost suradnje – “formiranjem zajedničkih timova kako bi se otklonili nedostaci u legislativi”. Naglasio je da se prilikom izrade zakona mora biti oprezniji jer nekad ne mora značiti da su sve predložene izmjene dobre. Kao primjer naveo je da je puno bolje rješenje o imenovanju ravnatelja FUP-a bilo u ranijem Zakonu o unutarnjim poslovima nego u aktualnom. Tako, po tome objašnjenju, imenovanje ravnatelja FUP-a donošenjem novih zakona ili poboljšanjem postojećih treba realizirati “uz bolju i uspješniju suradnju s međunarodnim faktorom kako bi se u BiH u predstojećem razdoblju primjenjivali zakoni koji se primjenjuju i u drugim demokratskim zemljama”.

S time su se složili bošnjački ministri. Iz Tuzlanske županije istaknuto je kako treba početi s “organizacijskom reformom u okviru ministarstava unutarnjih poslova”. Ministar iz Zeničko-dobojske županije je pak otišao i korak dalje navodeći kako Uprava policije treba biti i financijski neovisna, dok je ministar Unsko-sanske županije podržao uspostavu radne skupine koja bi surađivala s predstavnicima međunarodnih organizacija. Nakon te rasprave bošnjački ministri usvojili su zaključak da će ministri unutarnjih poslova u FBiH nastaviti “reformu policije u Federaciji BiH, a što uključuje izmjene svih zakona o unutarnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima na razini Federacije BiH i županija”. U zapisniku nije zapisano što zapravo predstavlja reforma unutarnjih poslova, a tek su je naznačili ministri iz Zenice – Dario Pekić, Tuzle – Midhat Dobrnjić te Bihaća – Nermin Kljajić.

Naime, kako doznaje Večernjak, na razini Federacije BiH su pod krinkom veće neovisnosti profesionalizma policijskih snaga i odgovora “izazovima” smislili način kako će posve unitarizirati oblast unutarnjih poslova, odnosno županijsku policijsku strukturu gotovo posve izmaknuti iz županija.

Tako bi se doslovno stvorile dvije odvojene strukture. Nakon reforme postojalo bi deset “stanica javne sigurnosti” umjesto deset županijskih policija koje bi vremenom bilo moguće posve odvojiti iz županijskih struktura. Zanimljivo je kako je identičan slučaj s Republikom Srpskom u kojoj je zadržan prijeratni jugoslavenski sustav stanica javne sigurnosti te ministarstva na razini entiteta.

Zamišlja se da reforma posve odvoji policiju od MUP-a, tako da, primjerice, ravnatelj policije doslovno odlučuje i o nabavi toaletnoga papira ili plaćanju usluga, umjesto da se bavi policijskim poslom. Na taj način županijski MUP-ovi pretvorili bi se u praznu ljušturu te bi posve logično “njihov” posao mogao obaviti i federalni MUP. U kojemu Hrvat, iako to zakon nalaže, ne može biti šef policije.

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
12 dana prije

Muslimani i dalje sanjaju svoj unitarni mokri san…

Boris
Boris
Odgovori   Robinzon Kruso
12 dana prije

Ne da samo sanjaju, nego i guraju tu utopijsku ideju.

Bollero
Bollero
Odgovori   Boris
12 dana prije

Gurao je i Slobo, rezultat je poznat.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Bollero
12 dana prije

Preseljeni pobunjeni Srbi iz Hrvatske…SRBI protjerali hrvate saVEZNISTVOM UZP HRHFOSNE iz genocidne RS….e sada su na redu BOSNJACI DA NEKOG POCERAJU…

Boris
Boris
Odgovori   Šaćir soros
12 dana prije

Protjeraće sami sebe. Jedan drugom čunu u pakšu i uredno, u redu, pravo u Anatoliju.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
12 dana prije

Ministar Čampara je posve u pravu.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
12 dana prije

Moookri san iz kojeg će ih probuditi MZ, a čamparu će najzad netko podsjetiti na prethodne izjave…

Last edited 12 dana prije by Robinzon Kruso
Boris
Boris
12 dana prije

Moraš biti totalni idiot da bi živio u Trokutistanu. Ko to može izdržati. Stalno neke idiotski prijedlozi, ideje, a zapad idiotski sve to podržava. Čampara zove ohr, us poslanstvo. Ma marš. Uradi nešto sam. U pravu je Dodik – bježi što dalje od toga idiotizma!

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Hoće li hrvati formirat svoju policiju zbog “borbe protiv kriminala”?

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
Odgovori   Anonimac
12 dana prije

Hrvatski narod još uvijek vjeruje velikim dijelom u budućnost BiH.
Ovog momenta ne mogu reći koliko je to pametno ili dalekovido, međutim, policija će ostati na razini županija, unatoč nastojanjima unitarista, što znači da će županijske policije nositi na sebi borbu protivu kriminaleteta, a županijske policijske postrojbe će i ubuduće da se bore protiv kriminaliteta i kriminalaca, ako govorimo isključivo o županijama u kojim su Hrvati većina.
Što se događa u županijama sa bošnjačkom večinom, manje više nam je svima poznato i pratimo kako nema sudskih epiloga u aferama respirator, torba, Asim, Zukić, Sebija, Memić, reket, ali i mnogim drugim za koje uistinu nemam prostora da ih sve navedem, ali i za pripomenute je razvidno da se ne rješavaju.
Bošnjaci i time pokazuju svoju nesposobnost.

Last edited 12 dana prije by Robinzon Kruso
Boris
Boris
Odgovori   Robinzon Kruso
12 dana prije

Ma vjeruju kurko. Nego izvuci što više love možeš dok se bih ne razvali i gotovo. To i hebe čovketa I Hrvate u BiH… Uzima se dobra lova.

Bojan
Bojan
12 dana prije

Čovićevi inzistiranje na izbornom zakonu ima smisla samo ako je to prvi korak, inače je besmisleno. Sta vrijedi ako Hrvati imaju svog člana predsjedništva, ako su muslimani uzurpirali sve nivoe izvršne vlasti. Bakir sutra može podnijeti apelaciju ustavnom sudu i tražiti da se Hrvati ne mogu zvati Hrvatima. Ustavni sud sa albanskim sudijom će presuditi po želji Bakira. U to ne treba sumnjati.

Boris
Boris
Odgovori   Bojan
12 dana prije

Tako će i biti.

Atom
Atom
12 dana prije

Ni vrabac nece živ preletjeti sa hrvatske na isilovsku teritoriju a ni obratno. Rok zauvjek.

cobre
cobre
12 dana prije

PA SE ČUDIMO ŠTA DODIK RADI.GOSP. DODIK JE SVE U PRAVU I OVI NAŠI ŠMOKLJANI BI TREBALI ISTO ALI JOK ONI ČUVAJU FOTELJE

Boris
Boris
Odgovori   cobre
12 dana prije

👍👍👍👍

Derim
Derim
12 dana prije

Sigurno ukinuti!
Kao onomad kad smo ukinuli zlocinacku tzv hb.

Boris
Boris
Odgovori   Derim
12 dana prije

Vi je ukinuli?