Published On: Pon, pro 10th, 2018

EUROPSKI SUD PRAVDE: Velika Britanija može otkazati Brexit

Europski sud pravde donio je odluku da Velika Britanija može jednostrano otkazati proces istupanja iz Europske unije (Brexit).

Najviši sud Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu danas je presudio da vlasti Velike Britanije jednostrano mogu povući svoju raniju odluku o izlasku iz Europske unije. Za to joj nije potrebna suglasnost drugih članica Unije.

“Sud je odlučio da članica Europske unije ima pravo jednostrano poništiti vlastitu odluku o istupanju iz Unije koju je ranije priopćila Europskom vijeću”, navodi se u obrazloženju presude.

Sud je presudu donio dan prije najavljenog glasovanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU.

Pravni tim Andyja Wighmana ranije je pred sudom u Škotskoj pokrenuo postupak očitovanja ima li službeni London pravo jednostrano povući aktiviranje dvogodišnjeg procesa izlaska iz Europske unije. Slučaj je početkom listopada proslijeđen Europskom sudu pravde koji ga je razmatrao po hitnom postupku.

Vlada Velike Britanije ranije je poručila da se radi o hipotetičkom pitanju zbog toga što ta zemlja sigurno izlazi iz Europske unije najkasnije 29. ožujka naredne godine./AA/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare