Published On: Čet, lip 3rd, 2021

Europski sud osudio Njemačku zbog zagađenja zraka u gradovima

EUROPSKI sud u Luksemburgu osudio je Njemačku zbog dugogodišnjeg značajnog prekoračenja vrijednost dušikovog oksida u gradovima.

Sud je time udovoljio tužbi Europske komisije koja je Njemačku 2018. tužila zbog dugotrajnog i značajnog prekoračenja godišnjih vrijednosti dušikovog oksida dozvoljenih od strane EU-a.

Europska komisija je tada utvrdila da Njemačka od 2010. “sustavno i neprekidno” krši ove zadane vrijednosti i to u 26 gradova među koje spadaju i Berlin, Hamburg, Muenchen i Stuttgart.

“Njemačka nije ispunila svoje obveze iz EU smjernica”, stoji u obrazloženju Europskog suda. To se, kako je nadalje priopćeno, dogodilo između ostalog i zato što “Njemačka nije poduzela prikladne mjere za ograničenje dušikovog oksida”.

Njemačka je Europskoj komisiji predbacivala da je i sama uvođenjem grupe “Euro 5” za automobile s dizel motorima, koji su se pokazali kao zagađivači, pridonijela pogoršanju situacije.

Sud odbacio njemačke prigovore

Europski sud je odbacio primjedbe Njemačke zaključivši između ostalog kako se porast vrijednosti dušikovog oksida ne može povezivati isključivo s automobilskim prometom nego s industrijom te upotrebom ugljena.

Savez Njemačka pomoć za zaštitu okoliša pozdravio je presudu iz Luksemburga koja, kako je priopćeno, ima “dugotrajni značaj u borbi za čišći zrak”.

Ovaj savez je od 2011. podnio niz tužbi protiv njemačkih gradova u kojima su prekoračene vrijednosti dušikovog oksida te se u mnogim mjestima izborio za mjere poput zabrane vožnje dizel vozila u pojedinim dijelovima gradova. To je pokrenulo i veliku raspravu o budućnosti vozila s motorima na ovo gorivo.

Prema informacijama saveznog ministarstva za zaštitu okoliša, kvaliteta zraka u gradovima se od 2016. osjetno poboljšala. Dok su 2016. vrijednosti dušikovog oksida bile prekoračena u 90 gradova, prošle godine je to bio slučaj samo sa šest.

To se povezuje s mjerama vlade koja je poticala modernizaciju gradskog prometa ali i zbog znatno smanjenog obima prometa u prošloj godini zbog pandemije.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x