Europski političari sve češće tolerantne bh. muslimane predstavljaju radikalima

Izjava ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza da se ženama u BiH plaća da bi se pokrivale izazvala je oštre reakcije bosanskohercegovačke javnosti. Na drugoj strani političari, ai službene institucije BiH šute.

Priču o zastupljenosti radikalnog islama u BiH jedva su dočekali mediji iz susjedne Hrvatske, čija predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već mjesecima koristi svaku prilike pred svjetskim dužnosnicima BiH predstavi radikalnom zemljom.

S pravom se postavlja pitanje koliko izjave austrijskog ministra vanjskih poslova i predsjednice Hrvatske štete BiH te kako utječu na formiranje stava prosječnih stanovnika neke od zemalja članica EU o BiH.

Vodeći se time da sto puta ponovljena laž postaje istina, analitičari s pravom strahuju da će na putu BiH ka EU i druge članice imati negativan stav spram naše zemlje.

Politički analitičar Adnan Huskić smatra kako se izjave austrijskog ministra vanjskih poslova i hrvatske predsjednice dugoročno mogu loše odraziti na BiH kada je riječ o njenom međunarodnom imidžu koji svakako nije baš najpozitivniji.

Ipak, Huskić razdvaja motive Kolinde Grabar-Kitarović i Sebastiana Kurza za plasiranje priče o radikalizaciji BiH u Europskoj uniji. On navodi da u oba slučaja postoje jasni praktični razlozi zbog kojih je došlo do ovakvog predstavljanja naše zemlje.

“Na valu priče o Hrvatskoj kao emancipirajućoj i civiliziranoj državi, za ostatak Balkana odgovara priča da ovdje postoji leglo radikalizacije, iako podatke i naši službeni organi govore suprotno, odnosno daju točne podatke. To je jednako bio dio pripremne kampanje za nastupanje hrvatskih stranaka pod okriljem HNS-a za promjene Izbornog zakona BiH sukladno njihovim željama. Ovdje se radi o klasičnom blaćenju jedne strane, kako bi se na valu islamofobne i antiimigracione priče u Europi priskrbila podrška za zahtjeve Hrvata. To je slučaj kod Kolinde “, rekao je Huskić .

Što se tiče ministra vanjskih poslova Austrije, Huskić navodi da rezultati ispitivanja javnog mišljenja pred izbore u Austriji govore da je kürze politička stranka ÖVP doživjela nagli porast rejtinga i to nauštrub FPÖ-a, odnosno stranke koja se zalaže za antiislamske, antimigrantske i antievropske prinicipu.

“ÖVP je svjesno napravio zaokret udesno, pokušavajući istisnuti FPÖ koji nema više o čemu pričati. I Kurz i austrijski kancelar počeli su otvoreno pričati o tome kako treba prekinuti pregovore s Turskom i zaustaviti migrante”, kazao je Huskić.

On ističe da se nesporno stvara problem BiH, jer će se poslije iu ozbiljnim državama postaviti problem navodne radikalizacije BiH. Kako kaže, ovakvo postupanje čelnika Hrvatske i Austrije ne čini ništa dobro.

“Kod dominantno umjerenog dijela muslimana u BiH proizvodi negativnu reakciju spram Europe i generalno Zapada. Ne pridaje se dovoljno pažnje činjenici da nama u ovom momentu trebaju suprotne poruke, odnosno da BiH uspijeva da se odupre radikalizmu”, rekao je Huskić.

Ni Veleposlanstvo BiH u Austriji, a ni Veleposlanstvo naše zemlje u Hrvatskoj nije reagirala na netočne informacije koje su iznijeli strani dužnosnici. Da stvar bude gora, nisu reagirale ni institucije BiH u Sarajevu.

Huskić navodi da BiH na razini svih političkih elita nikada nije bila u pravom smislu shvaćena kao država. Ističe da BiH do sada nije bila u stanju reagirati ni na sve barijere susjedne Hrvatske naspram bh. izvoznika, a kamoli šta više.

“Bilo bi logično očekivati da su se Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH pozabavili ovim problemom. Mogli su pozvati austrijskog veleposlanika u Sarajevu na sastanak i tražiti očitovanje”, kazao je Huskić.

Posebno je zanimljivo što na izjavu ministra vanjskih poslova Austrije nije reagirao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Huskić navodi da Izetbegović automatski reagira kada mu netko pokaže srednji prst kroz prozor, ali ne na ovakvo postupanje.

“Tada zna naći organe koji trebaju reagirati. Neka se zbog toga našao u medijima, a nije našao za shodno da reagira na ovo”, zaključio je Huskić.

klix.ba

 

more recommended stories