Published On: Čet, lip 23rd, 2022

Europski parlament traži kandidatski status Ukrajine i Moldavije bez odgode

EUROPSKI parlament pozvao je da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u bez odgode, naglašavajući pritom da konačno pristupanje ovisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija. 

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Ukrajina i Gruzija.

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Zastupnici u Europskom parlamentu u četvrtak su s 529 glasova ‘za’, 45 ‘protiv’ i 14 suzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se poziva čelnike država koji se u četvrtak i petak sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu da Ukrajini i Moldaviji „bez odgode“ dodijele status EU kandidata, priopćeno je iz te institucije.

Zastupnici smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući kako je proširenje i u interesu same Europske unije.

Vlasti triju zemalja pozvane su da „nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva“ tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Ne postoji „ubrzani put“ prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje kriterija i učinkovitu provedbu reformi, naglašavaju zastupnici.

Proširenje nema alternativu te ono „više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU“, stoji u rezoluciji u kojoj se zahtijeva i revitalizacija procesa proširenja država zapadnog Balkana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
8 dana prije

Muslimani iz BiH su listom protiv ulaska BiH u EU.

Last edited 8 dana prije by Anonimac
Faris
Faris
8 dana prije

Necemo uslovni, nečemo ni regularni, gonite se u tri P.M. Da ste htjeli, davno bi ste nam pomogli. Bonske ovlasti ste trebali prije 25 godina koristit a ne sad kad je sve zastarjelo. Ljudi, mi moramo prvenstveno sa Srbima i Hrvatima imat dobar odnos, a sa Šveđanom i Francuzom ćemo poslje lako.

Last edited 8 dana prije by Faris
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Faris
5 dana prije

Da je sreće tako bi i trebalo biti. Unutarnji odnos je preduvjet za vanjski odnos. Praviti kuću sa krova, nije uputno.

Blanka
Blanka
8 dana prije

Pavijane, hvala ti!

vitina
vitina
8 dana prije

I kako će kandidacijski status za EU pomoći Ukrajini? Godinama su huškali Ukrajinu da “čačka mečku”, kad im je huškanje uspijelo oni joj pompozno najavljuju kandidacijski status “preko reda”. Koje su to zapadne hulje.

🇭🇷👌🇭🇷
🇭🇷👌🇭🇷
8 dana prije

Muslimani – po,turi,ce žele isil-avliju al dobiće kurčinu usred čela i raseljavanje😁