Published On: Sri, tra 20th, 2022

Europski parlament raspravljao o BiH, nekima zasmetao koncept konstitutivnih naroda

U najavi rasprave istaknuta je ocjena je da institucije sporo rade na procesu pristupanja Europskoj uniji. Institucije su pozvane da ispune 14 ključnih prioriteta, uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Poznat je sadržaj izvještaja kojim su članovi odbora informirani o Bosni i Hercegovini.

U izvještaju su navedene dvije ključne prepreke na EU putu BiH, secesionizam političkih elita iz RS i propast izborne reforme, prenosi Avaz.

– Prije 30 godina počeo je tragični rat u BiH, nakon tri desetljeća svjedočimo napetostima koje onemogućavaju zemlju prema euratlantskim integracijama. Prijete teritorijalnom integritetu zemlje i ustavnom poretku i jednakim pravima svih građana – rekao je Paulo Rangel, stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu u Europskom parlamentu, na početku svog obraćanja.

– U ovom izvještaju istaknuli smo dva ključna problema koja su glavna prepreka u ispunjavanju 14 prioriteta:

Prvo je secesionistička retorika predstavnika političke elite u RS i njihovo povlačenje iz institucija i činjenica da ne postoji volja da se postigne sporazum o reformi izbornog zakona. Rješavanja tih problema omogućilo bi dalje reforme koje se traže u tekstu.

Zato u nacrtu izvještaja tražimo od svih aktera da postignu sporazum o izbornom zakonu. Izbori se moraju održati prema definiranom kalendaru.

U izvještaju se također poziva da Europska Unija iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju uključujući i ciljane sankcije protiv destabilizirajućih faktora u zemlji.

Financiranje EU pod programom “IPA 3” se mora definirati pod uvjetom da se predstavnici iz RS vrate u državne institucije. Izmjene Kaznenog zakona koji će kažnjavati negiranje genocida, to mora biti uključeno u Krivični zakon i to se ne može tolerirati.

Isto tako, Bosna i Hercegovina se mora uskladiti s europskom sigurnosnom i vanjskom politikom, a to se prije svega odnosi na sankcije protiv Rusije i Bjelorusije. BiH bi mogla biti sljedeći front destabilizacije koji bi Kremlj želio otvoriti u Europi.

Ured visokog predstavnika i operacija Althea moraju i dalje raditi na održavanju mira – istakao je Rangel.

U zaključku primjedbe, Rangel je rekao da mu nije jasno zašto neki smatraju kontradiktornim poštivanje prava svih građana i postojanje konstitutivnih naroda.

Europarlamentarac iz Njemačke Dietmar Koster imao je Amandman na izvještaj koji je podnio Paulo Rangel. Koster je Amandman uložio na koncept konstitutivnih naroda.

– BiH je u dubokoj političkoj krizi, pogotovo zbog postupaka političkih predstavnika RS, ali ne bismo smjeli odustati od naše borbe za demokratskom BiH unutar Europske unije. Zato mi je drago da razgovaramo o toj zemlji, da razmatramo Izvještaj kolege Rangela.

Mislim da smo ostvarili dobru suradnju na temu Bosne i Hercegovine. Ne slažemo se oko svega, ali slažemo se oko glavnog cilja – da BiH postane funkcionalna, demokratska, mirna država unutar Europske unije.

Žao mi je što u Izvještaju spominjete koncept konstitutivnih naroda. Mi želimo da bez obzira na etničku pripadnost, svaki čovjek ima ista prava – jedan čovjek, jedan glas – kazao je Koster.

Klemen Grošelj, slovenski europarlamentarac, rekao je kako Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Europsku uniju.

– Ovaj Izvještaj predstavlja dobar temelj za buduće razgovore. BiH je na raskrsnici. Reforma izbornog sustava je veoma važna. Zaista mislim da BiH mora biti država svojih građana.

Jasan mi je u izvjesnom smislu pojam konstitutivnih naroda, međutim kada počnemo razgovarati s ljudima u BiH vidimo da belgijski model ima specifičnosti i neće nam moći pomoći da premostimo blokade u BiH.

Europska unija zato mora tražiti da se presude provode. Što se tiče Izbornog zakona, uredu ako postoji konsenzus, ako ne, izbori se trebaju održati prema trenutnom zakonu. Tu je i također pitanje Milorada Dodika i njegov secesionističkih tendencija.

On je istaknuo važnost povlačenja poteza kako Bosna i Hercegovina ne bi bila žarište novog sukoba.

Viola von Cramon iz Njemačke je rekla kako “znaju da je situacija u BiH vrlo osjetljiva, te da se moraju jasno imenovati krivci”.

– Stoga Zeleni pozdravljaju sankcije protiv onih koji destabiliziraju državu – kazala je Von Cramon. Dodala je kako se u Izvještaju navodi da se izbori moraju održati u predviđenom roku.

– Oni se moraju održati na slobodan i pravedan način. Moraju se bezuvjetno održati. BiH treba biti funkcionirajuća država, zato se ovim Izvještajem treba osuditi miješanje različitih ljudi u te postupke, uključujući i hrvatskog predsjednika (Zorana Milanovića op.a.), koji nije predsjednik Bosne i Hercegovine. Treba slijediti načelo kvalitete i nediskriminacije svih građana te države.

Ključan element je i uloga visokog predstavnika i treba također spriječiti Milorada Dodika na izvršavanju određenih ovlasti. Ured visokog predstavnika treba ponovo donijeti određene mjere bude li to potrebno.

Isto tako u ovom Izvještaju se podržava misija Althea i tražimo da se sprječavaju eskalacije – istakla je Von Cramon.

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko je, za razliku od Kostera, podržala je koncept konstitutivnosti naroda.

– Mislim da je vrlo važan način da se uravnoteži situacija u Bosni i Hercegovini, da se budući izbori održe uredno, da se uzme u obzir i međunarodni mirovni sporazum i da Bosna i Hercegovina bude sigurna država kao buduća zemlja kandidatkinja – rekla je Zovko.

Potom je odgovorila Kosteru.

– Što se tiče kolege iz kluba Socijalista, ja mislim, da kada ovdje govorite o konstitutivnim narodima, ovdje zadiremo u Ustav Bosne i Hercegovine, a opasno je zadirati u temelje jedne države – kazala je Zovko.

Nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten izričito je naglasio da se, osim onoga što je spomenuto u izvještaju, mora posebno paziti na svaku naznaku negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

– Mislim da je to zaista važno, da mi kao parlament se zalažemo za upravo to načelo, da ne možemo dopustiti da niti sada niti u bilo kojim vidovima uređenja u BiH nitko ne može negirati genocid – rekao je Reuten.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
eagle
eagle
11 mjeseci prije

jopet željkana popu šimi kiltu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
11 mjeseci prije

Što si tako ljubomoran.Možeš ti umjesto nje ,nemoraš kmečati po portalima Doćeš na red ne sekiraj i to vrlo brzo .

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
11 mjeseci prije

Po uzepe planovima urinira kako ko stigne.
A ponajvise njihova krscanska braca.🤣

Izmetbegović
Izmetbegović
11 mjeseci prije

Na kraju balade će sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi muslimansko terorističku tvorevinu, čak ste i vi muslimani svjesni toga.. 😁