Published On: Čet, tra 29th, 2021

EUROPSKI PARLAMENT IZVIJEĆAO STRATEGIJU: Ako Rusi ono, mi trebamo ovo…

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom je osudio rusko gomilanje jedinica na granici s Ukrajinom, napad na skladište oružja u Češkoj te tretman zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, poručivši kako bi EU trebala blokirati uvoz ruskog plina i nafte ako dođe do invazije na Ukrajinu.

Rusija je prošloga mjeseca rasporedila više desetaka tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom i organizirala veliku vojnu vježbu na Krimu.

– Ako gomilanje vojske u budućnosti bude transformirano u rusku invaziju na Ukrajinu, EU mora biti jasna da će cijena za takvo kršenje međunarodnog prava i normi biti ogromna – stoji u rezoluciji Europskog parlamenta koju su zastupnici u četvrtak usvojili velikom većinom.

Rusija naredila povratak vojnika nakon vježbi na granici Ukrajine

Ako dođe do invazije, Europska unija trebala bi zaustaviti uvoz ruskog plina i nafte te bi Rusiju trebalo isključiti iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, poručili su europarlamentarci.

Također, tada treba blokirati i svu imovinu “oligarha bliskih ruskim vlastima”, kao i imovinu njihovih obitelji u Europskoj uniji te im treba otkazati vize za boravak u Europskoj uniji.

Rezolucijom se traži “smanjenje ovisnosti o ruskim energentima”, kao i zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 te ukidanje programa “zlatnih putovnica”./HMS/