Published On: Pet, srp 8th, 2022

Europski parlament glasuje o rezoluciji o pobačaju, povodom odluke Suda u SAD-u, u njoj kritizirana Hrvatska

Europski parlament će glasovati o rezoluciji kojom želi legalizaciju pobačaja u cijeloj Europskoj uniji povodom odluke Vrhovnog suda SAD-a da poništi presedan Roe v. Wade kojim je pobačaj 1973. bio priznat kao “ustavno pravno”. Poništenjem tog presedana odluka o regulaciji pobačaja prepuštena je saveznim državama.

Ljevica u Europskom parlamentu želi da pobačaj postane zdravstvena usluga te da uđe u povelju ljudskih prava EU. U rezoluciji se između ostaloga osuđuju Poljska, Malta, Slovačka, Mađarska, Italija i Hrvatska zbog navodno nepostojećih ili nedovoljnih “prava na pobačaj”.

Rezolucijom se predlaže “uključivanje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europska unija”, tako da u njoj piše “Svatko ima pravo na siguran i legalan pobačaj”. Isto tako rezolucijom se poziva EU na daljnje djelovanje
u svojstvu lobista koji će priznavanje pobačaja kao ljudskog prava učiniti “ključnim prioritetom u pregovorima
unutar međunarodnih institucija i na drugim multilateralnim forumima kao što je Vijeće Europe, kao i zagovarati njezino uključivanje u Opću deklaraciju o ljudskim pravima”.

U rezoluciji se navodi da je povodom odluke Vrhovnog suda SAD-a, osam država već zabranilo pobačaj, a 26 država će možda donijeti zakone koji ga gotovo u potpunosti zabraniti.

“Usprkos općem napretku u zaštiti reproduktivnih prava u svijetu, uključujući i Europi, nazadovanje u pogledu prava na pristup sigurnom i legalnom pobačaju predstavlja veliku zabrinutost”, navodi se te dodaje da bi poništavanje Roe v. Wadea moglo ohrabriti pokret protiv pobačaja u Europskoj Uniji.

“Poljska je jedina država članica EU-a koja je uklonila temljne osnove za pobačaj iz svojih zakona, kako je presudio nelegitimni Ustavni sud 22. listopada 2020. za poništenje davno utvrđenih prava poljskih žena, što podrazumijeva de facto zabranu pobačaja”, tvrdi se u rezoluciji koja negira legitimitet Ustavnog suda suverene države.

U rezoluciji se spominje i da pobačaj zabranjen na Malti, da medicinski pobačaj u ranoj trudnoći nije legalan u Slovačkoj i nije dostupan u Mađarskoj, da pristup na pobačaj se također nagriza u Italiji i da je “pristup skrbi za pobačaj uskraćen u drugim državama članicama EU-a, kao nedavno u Hrvatskoj”.

Ovih stotinjak udruga i inicijativa zahtjeva pravo na pobačaj u Hrvatskoj

Autori rezolucije se u slučaju Hrvatske pozivaju na nevladinu organizaciju “Roditelji u akciji – Roda”. Ta udruga je u suradnji sa stotinjak nevladinih organizacija, platformi i inicijativa objavila, povodom slučaja Čavajda, zahtjev “za pristupačnim, sigurnim i legalnim prekidom trudnoće u Hrvatskoj”.

Potpisnice tog zahtjeva su Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, UŽRH “Bolja budućnost”, Zagreb Pride, Udruga “HERA” Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Domine-organizacija za promicanje ženskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga za unapređenje kvalitete življenja “LET”, Centar za građanske inicijative Poreč, Jupi hura centar sa savjetovanje, Status M, Udruga “MI” – Split, Psihološki centar Razvoj, Ženska udruga “IZVOR”, B.a.B.e., Centar za kulturne djelatnosti, Ženska soba – centar za seksualna prava, Otvorena medijska grupacija, SF:ius – Socijalni rub: zanimljive neispričane priče, Feministički kolektiv fAKTIV, Hrvatski savez za rijetke bolesti, Zaklada Zajednički put, zaklada Solidarna, Zaklada Nora Šitum, Maja-Majčinstvo je avantura, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME, Dravet sindrom Hrvatska, Tricycle Trauma, Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba, Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Hrvatska udruga za promicanje primaljstva, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Udruga Oaza, Kulturna udruga Jutro, udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, udruga Krijesnica, platforma Zdravstveni opservatorij (s izuzetkom udruge La Verna), udruga žena Vukovar, Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL), Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Sofija, platforma za reproduktivnu pravdu, udruga Terra, Zagrebačko psihološko društvo, Udruga za unapređenje kvalitete života Karika Karlovac, pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora, Centar za mirovne studije, Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice, Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, Informativno pravni centar, Operacija grad, Trans Mreža Balkan, Klub trudnica i roditelja Split, Forum za slobodu odgoja, Dugine obitelji, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Hrvatski pravni centar, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Udruga Plavi telefon, Miramida Centar (Grožnjan), Zelena akcija, Udruga UZOR, Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Mreža mladih Hrvatske, Udruženje za razvoj kulture “URK”, F.O.R.T.E.S.-centar za demokratski razvoj i inkluziju, Udruga za zastitu zena i djece zrtava obiteljskog nasilja Iris Bjelovar, LGBTIQ+ inicijativa FFZG-a AUT, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista – SKUPA, udruga Iskorak, udruga BRID, Udruga osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije, Centar za ženske studije, Pučko otvoreno učilište Korak po korak, CeDePe-Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, Savez udruga KAoperativa, Autonomna ženska kuća Zagreb, Nansen dijalog centar, Ženska mreža Hrvatske, ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” i Udruga Delta.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Znači svi oni koji ne razmišljaju ko lešinari iz EU se moraju kritizirati.
Taj Europski parlament hoće svima da pametuje šta da rade u svojoj državi .
Čuj oni kritizirali ,ne treba BIH nikada ući u EU.

EU je unija izopačenosti ,sotonista i kompleksaša koji hoće da upravljaju ljudskim životima.

odron
odron
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Nizozemska blokirana…zabranjuju BOLESNE sotonjare proizvodnju hrane i onda DNOVINARI prenose KRIZA, nestašica a zašto je nestašica?! Pa radi odluka NENORMALNIH i protiv logike. Nitko više ne vjeruje novinarima, jer su LAŽI tolike da se s marsa vide.

Anonimac
Anonimac
28 dana prije

Sotonističkim rezolucijama, stop. Baba sotonistica je predvodnik u Eu. Baka Endži nema ni potomaka, znakovito. Reci stop sotonizmu u ljudskom obliku.

Anonimac
Anonimac
28 dana prije

Puna RH lezbača i federa, LGBT registrirano na kubike i opet im malo. Mahmu vam sotonističku. No passaran.